На 26 юли служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са открили следи от експлозиви в трюма на още един сухотоварен кораб, преминавал през едно от пристанищата на Украйна и Керченския пролив за Ростов на Дон, съобщава вестник "Коммерсант“, като се позовава на пресцентъра на службата.

За последен път ФСБ обяви за следи от експлозив на борда на сухотоварен кораб, който трябваше да премине през Керченския пролив, на 24 юли.

Корабите, преминаващи през Керченския пролив, се проверяват от ФСБ с цел "предотвратяване на терористични и диверсионни действия“. При проверка на 26 юли са открити следи от динитротолуол и тротил в товарния отсек и по повърхността на спасителната лодка на чуждестранния сухотоварен кораб VMO River, пътуващ от турското пристанище Синоп за Ростов на Дон.

В доклада на ФСБ се отбелязва, че през юни и юли 2023 г. споменатият кораб два пъти е посетил украинското пристанище Рени в Одеска област. Разузнавателната служба също предполага, че сухотоварният кораб може да е бил използван за доставка на експлозиви на територията на Украйна.