Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е пресекла опит на украинските спецслужби да проведат операция по отвличането на руския бомбардировач Ту-22М3 на ВКС зад граница, съобщава РИА Новости, като се позовава на Центърът за връзки с обществеността на ведомството.

"ФСБ на Руската федерация спря поредния опит на украинските спецслужби да извършат операция по отвличане на стратегически бомбардировач с далечен обсег Ту-22М3 на руските въздушно-космически сили зад граница. Разкрито е участието на разузнавателните служби на страните от НАТО в неговата подготовка и изпълнение“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че украинското разузнаване, опитвайки се да извърши операция за отвличане на ракетоносец, е планирало да вербува руски военен пилот срещу парична награда и предоставяне на италианско гражданство, както и да убеди ракетоносеца да лети и кацне в Украйна.

"По време на оперативната игра служители на руското контраразузнаване са получили информация, която е помогнала на нашите въоръжени сили да нанесат огън по летище Озерное на въоръжените сили на Украйна“, казват от ФСБ.

Оперативната игра е система от контраразузнавателни дейности, при които действията на противника са под контрол и в изгодна за контраразузнаването посока.

През лятото на 2022 г. ФСБ разпространи материали, от които следва, че Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, под наблюдението на разузнавателните служби на страните от НАТО, планира операция за отвличане на руски бойни самолети. Руското контраразузнаване обаче по време на оперативната игра получи данни, благодарение на които въоръжените сили унищожили редица украински военни обекти.

СБУ заяви през април 2023 г., че причината за ракетната атака на летище Канатово в Кировоградска област през лятото на 2022 г. е неуспешен опит за отвличане на руски самолет, вината за което се носи от определени военнослужещи, действащи без разрешение. Вместо руски самолет с пилот-дезертьор на летището пристигат ракети: по Канатово е нанесен масиран ракетен удар, по време на който е ликвидиран командир на военна част, 17 военни са ранени и два бойни самолета са унищожени.