НАТО отработва ядрени удари по руска територия в близост до границата, заяви в интервю за РИА Новости руският армейски генерал Владимир Кулишов, първи заместник-директор и началник на Граничната служба на ФСБ.

"Близо до руската граница се увеличава разузнавателната дейност на НАТО, нараства интензивността на оперативната бойна подготовка на войските на Алианса, по време на която се отработват сценарии за водене на бойни действия срещу Руската федерация, включително нанасяне на ядрени удари на наша територия“, заяви той.

Както отбеляза събеседникът на агенцията, тази ситуация изисква предприемане на адекватни мерки за защита и охрана на границите.

Ден преди това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "Украйна има право“, наред с други неща, да атакува "военни цели на руска територия“. Той добави, че "някои съюзници“ вече са премахнали съответните ограничения върху ударите и според генералния секретар на Северноатлантическия алианс "дошло е времето да се премахнат други ограничения“.