В "Интернационалния легион“ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Русия воюват 18 хиляди наемници от 85 страни. Това заяви директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия Александър Бортников на заседание на Съвета на ръководителите на службите за сигурност и специалните служби на ОНД в Астана, предава РИА Новости.

"Мащабът на създадената от Запада система за снабдяване на бойци на фронта се доказва от размера на така наречения "Интернационален легион на териториалната отбрана на Украйна“, който достига 18 хиляди души от повече от 85 страни по света, в т.ч. държави от постсъветското пространство“, отбеляза той. "Полски, френски и грузински бойци са особено широко представени в Украйна“.

Напоследък се наблюдава увеличение на броя на наемниците в редиците на въоръжените сили на Украйна от страните от Латинска Америка. Специално обучение за вербувани чужденци се извършва в учебни центрове и лагери на НАТО в Полша, Латвия и Литва, уточни ръководителят на ФСБ.

"В повечето случаи набирането на такива лица в чужбина се извършва от позицията на украински чуждестранни институции“, добави Бортников.

По думите му, прехвърлянето на чуждестранни наемници в Украйна в момента само се засилва, което потвърждава фокуса на Запада върху разширяване на интензивността на военните операции.