От началото на войната в Украйна руските ракети и дронове многократно навлизаха във въздушното пространство на страни от НАТО, създавайки риск от ескалация. Киев вече призова Алианса да създаде противовъздушен отбранителен щит за защита на границите си и Източна Европа.

Американското списание Foreign Policy припомня, че сутринта на 8 септември руски дрон навлезе в румънското въздушно пространство, предизвиквайки незабавна реакция от страна на отбранителните сили на северната ни съседка, които вдигнаха изтребители F-16 за наблюдение. На следващия ден ирански дрон тип Shahed-131/136 с експлозиви, изстреляни от Беларус, се разби в Латвия близо до град Резекне. Това не са изолирани случаи: от началото на войната руски ракети и дронове многократно са нарушавали въздушното пространство на страни от НАТО като Полша, Латвия и Румъния.

Украйна се опитва да засили действията сред своите съюзници и призова НАТО да сваля ракети и дронове, летящи към страните от Алианса през украинска територия. На пръв поглед това може да изглежда като намеса на НАТО в конфликта, но става въпрос само за защита на собственото въздушно пространство на съюзниците, подчертава изданието.

Идеята за създаване на многонационална система за противовъздушна отбрана в Полша, Румъния и Словакия е част от европейската инициатива "Небесен щит“ (ESSI). Тя бе обявена през октомври 2022 година под германско ръководство в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Основната й цел е укрепване на колективната отбрана на страните от НАТО чрез съвместно придобиване и използване на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Имаше случаи по време на войната, в които руски ракети и дронове са удряли цели на територията на НАТО, повишавайки риска от прилагане на член 5 на Северноатлантическия договор. Щитът за противовъздушна отбрана би помогнал да се избегнат подобни кризисни ситуации, като предотврати по-нататъшни провокации от Русия.

Експерти предупреждават, че инцидентите от такъв тип без никакъв отговор може да изпрати сигнал до Кремъл, че НАТО не се съпротивлява, което може да провокира още по-голяма ескалация. Създаването на система за противовъздушна отбрана може да подобри възпирането и да намали риска от сериозни инциденти.