След началото на войната в Украйна европейските фондове са удвоили инвестициите си в отбранителни компании на фона на призивите на правителствата за развиването на силна отбранителна индустриална база, съобщава британският вестник Financial Times.

Според анализ на Morningstar Direct за изданието, около една трета от фондовете за околната среда, социалните въпроси и управлението (ESG) в Европа и Обединеното кралство досега са инвестирали 7,7 милиарда евро в отбранителния сектор, в сравнение с 3,2 милиарда евро през първото тримесечие от 2022 година.

Отбелязва се, че увеличението на инвестициите е отчасти свързано и с повишаването на цените на акциите на отбранителните компании след началото на войната в Украйна.

Военните действия в Украйна провокираха дискусия дали отбранителните компании могат да се разглеждат като обект за инвестиции на ESG. По този начин анализът показва, че броят на европейските ESG фондове, които притежават повече от 5% от акциите в авиационни и отбранителни компании, се е увеличил от 22 на 66 през последните две години. Делът на активите в тези сектори все още е малък. Отбранителният сектор обаче все повече се разглежда от инвеститорите като доста привлекателен, отбелязва изданието.

Освен това политиците в Обединеното кралство и Европа продължават да насърчават инвеститорите да подкрепят допълнително отбранителния сектор.