Докато Украйна, "обвързана“ с ограничения и пролива последната си кръв, Русия коригира своите недостатъци и се учи да се бори по-ефективно, коментират в редакцията на американското списание Foreign Policy, като изразяват увереност, че стратегията на САЩ за войната "обезкървавява Украйна“.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън очевидно е взела курс за максимално ограничаване на руско-украинската война в сегашния й мащаб и недопускане на нейната ескалация. Тази стратегия обаче създава нови опасности и рискове, а също така коства на Украйна големи допълнителни загуби, пише Foreign Policy.

"Ограничаването на войната от разпространение отвъд границите на Украйна или ескалиране до ядрени оръжия е нещо, което минава през отговора на администрацията на Байдън на руската инвазия в Украйна от самото начало“,обяснява изданието.

Голямата предпазливост на Вашингтон отиде много по-далеч от простото решение да се избегне пряка военна конфронтация на НАТО с Русия. Вместо бързо да предостави на Киев пълната гама оръжия, от които се нуждае, за да се бори с по-мощния си противник, САЩ постоянно бави доставките на оръжия, които не могат да бъдат обяснени с чисто технически фактори като липса на оръжия или необходимостта да се обучават украинците как да ги използват.

"За да запази войната малка, Вашингтон обвърза Киев много здраво със средствата за водене на война. Резултатът е модел на политически избрани ограничения върху вида на доставените оръжия и боеприпаси, количеството и скоростта на помощта, броя на украинците, които са били обучени за боравене критични оръжия и [ограничени] разрешения за използване на оръжия“, обясняват в публикацията.

Показателно е, че Вашингтон ограничи Украйна не само в използването на собствените си оръжия, но и в помощта от съюзниците й. Това се доказва със сагата с френско-британските ракети Storm Shadow/SCALP, които Лондон и Париж уж разрешават да бъдат използвани на територията на Руската федерация, но окончателното разрешение е блокирано от САЩ.

Страните от Източна Европа, които имат много по-добро разбиране за Русия, последователно критикуват Вашингтон за политиката му на "управление на ескалацията“. Foreign Policy смята това за симптом на "нещо нередно“. Особено като се има предвид, че ударите на украински дронове срещу Русия и директното сухопътно нахлуване в Курска област не доведоха до Трета световна война.

"Неработещият алгоритъм на Вашингтон излага Украйна на опасности и загуби, които могат да бъдат избегнати, което ще натовари всеки следвоенен сценарий с по-големи разходи и рискове. Тези опасности и загуби, които могат да се избегнат, също застрашават целия изход от войната“, предупреждава изданието.

САЩ са съсредоточили вниманието си върху наземния компонент на войната, но не отчитат, че въздушната война може да бъде решаваща за хода на конфликта и неговите окончателни сценарии. Това се доказва по-специално от нежеланието да се даде разрешение за атаки срещу руските летища.

Като цяло стратегията на Вашингтон не само коства болезнени загуби на Украйна, но и дава време на Русия да коригира недостатъците си и да се научи да се бори по-ефективно.

"Управлението на ескалацията не успява да осигури поражението на Русия, а вместо това създава още по-опасна руска военна машина“, обобщава FP.