Ново изследване на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ показа, че много мастила за татуировки и мастила за перманентен грим са замърсени с потенциално опасни бактерии, включително някои, маркирани като стерилни, пише американското издание The Hill.

Агенцията тества 75 мастила от 14 различни производители, чиито имена не са публично посочени. Изследователите откриха, че 35 процента от тестваните мастила са замърсени с бактерии. От тестваните мастила е по-вероятно мастилата за перманентен грим да бъдат замърсени от мастилата за татуировки.

Половината от тестваните мастила са етикетирани като стерилни, но това обозначение не е от значение, когато се стигне до откриване на замърсяване.

Проучването търси аеробни бактерии, които се нуждаят от кислород, за да растат, и анаеробни бактерии, които могат да процъфтяват дори в среда без кислород. Откритите бактерии включват Staphylococcus saprophyticus, която е водеща причина за инфекции на пикочните пътища; стафилококов епидермис, който обикновено е свързан с инфекции, придобити по време на здравни грижи; cutibacterium acnes, които могат да причинят акне; pseudomonas putida, който обикновено заразява тези, които са имунокомпрометирани; и stenotrophomonas maltophilia, която е устойчива на лекарства бактерия.

Наличието на бактерии може да представлява потенциална опасност за около 32 процента от американците, които имат поне една татуировка. Тъй като мастилата за татуировки се инжектират дълбоко в кожата, е лесно инфекцията да премине през кръвния поток или лимфната система до други части на тялото.

Това означава, че освен причиняването на локални инфекции, бактериите имат потенциала да причинят системни реакции, които могат да доведат до животозастрашаващи усложнения като сепсис и ендокардит. Сепсисът може да прогресира бързо, което води до органна недостатъчност и смърт.

FDA съобщи за нарастване на инфекциите при татуировки през 2023 г. и новите данни показват, че замърсеното мастило може да е част от проблема, заедно с инфекциите, причинени от художници, използващи нестерилни техники или неправилни последващи грижи.

Мастилата за татуировки и перманентен грим не се регулират от FDA, въпреки че през 2023 г. агенцията издаде проект на насоки, според които производителите  трябва да избягват всякакви замърсявания.

Тези, които имат множество татуировки или големи дизайни, са изложени на по-висок риск от инфекция поради количеството мастило, на което са изложени.

За тези, които се надяват да се татуират или да добавят повече мастило към телата си, експертите предлагат да попитат студията как боравят с мастилата. Освен обичайните предпазни мерки, като използването на нови игли за всяка татуировка и гарантиране, че едни и същи ръкавици не докосват бутилки с мастило и татуировки, на някои места се вземат допълнителни предпазни мерки.

Те включват извършване на независимо тестване на мастило за търсене на замърсяване или използване на автоклав за повторна стерилизация на мастилото, след като е закупено.

В допълнение към разговорите със студиото относно практиките за безопасност, също така е важно да следвате други практики за последваща грижа, включително използване на антибактериален сапун, подходящи лечебни мехлеми и избягване на плуване в басейни, езера, горещи вани или други водни тела, докато татуировката не заздравее напълно.