Федералното бюро за разследване (ФБР) класифицира стрелбата по Доналд Тръмп като "опит за убийство", бюрото е идентифицирало извършителя. Стрелецът е 20-годишният Томас Матю Крукс. Бюрото проверява дали той е подготвил покушението сам. Все още не е известен мотивът за стрелбата, става ясно от брифинг на Федералното бюро.

Речта на бившия американски президент пред поддръжници в град Бътлър продължи само няколко минути и бе внезапно прекъсната, когато политикът заговори за проблемите на нелегалната миграция. Изведнъж се чуват изстрели, след което Тръмп, който е на сцената, слага ръка на ухото си и сяда зад подиума. Той e  заобиколен от бодигардове.

Няколко минути по-късно, когато Тръмп отново се появява в обективите на операторите, охранителите отвеждат бившия президент от сцената, с окървавено дясно ухо.

Според говорителя на кандидата за президент на САЩ Стивън Чун политикът е преминал медицински преглед в една от болниците в щата Пенсилвания. По-късно Тръмп съобщи, че е бил ранен в ухото и е загубил много кръв.

Според портала BNO News Тръмп вече е бил изписан от медицинския център. Той възнамерява да се присъедини към предстоящия конгрес на републиканците в Уисконсин.

Агентите на "Сикрет сървис" са ликвидирали стрелеца. При инцидента е загинал един от зрителите на предизборния митинг и двама души са тежко ранени.

На мястото на инцидента е открита пушка тип AR, съобщи Associated Press.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън заяви, че се моли за възстановяването на Тръмп, но все още не разполага с достатъчно факти, за да нарече инцидента опит за убийство на политика. По-късно президентът на САЩ е провел телефонен разговор с предшественика си.

ФБР пое ръководството на разследването на стрелбата по време на митинга на Тръмп. Бюрото вече е идентифицирало заподозрения за стрелбата като 20-годишен мъж от Пенсилвания. Главният специален агент Кевин Роджак заяви на брифинг, че стрелбата по време на митинга на Тръмп се разглежда като покушение срещу Доналд Тръмп.

Според вестник New York Post стрелецът, който се е опитал да убие Тръмп, се казва Томас Матю Крукс и е на 20 години.

Комисията по надзор и отчетност към Камарата на представителите на САЩ започна разследване на опита за убийство на Доналд Тръмп, изслушванията по случая са насрочени за 22 юли.