Съвместното изявление на петте ядрени сили - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция - може да се счита за намек за ЕС и преди всичко за Германия. В изявлението, публикувано в понеделник, не се споменават европейските съюзници на Франция. Въпреки това, от френска гледна точка, изявлението вероятно е отговор на Договора за забрана на ядрените оръжия. Страните, подписали споразумението, планират да свикат Обзорна конференция през март. Новото германско федерално правителство ще може за първи път да участва в конференцията на страните по договора като наблюдател, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Франция, единствената ядрена сила в ЕС след Брекзит, изобщо не харесва това. Затова нейното правителство направи всичко по силите си, за да подчертае значението на ядреното възпиране за международната сигурност преди Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрено оръжие. Заради пандемията той беше отложен от януари за август. Но френското външно министерство приема, че изявлението на "петицата“ може да се счита за първия успех на Франция като председател на Съвета на ЕС.

Текстът на изявлението е изготвен на конференция в Париж в началото на декември. Там се казва: "Не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде отприщена“. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отказа да използва тази формулировка. Фактът, че администрацията на Байдън подкрепи изявлението, но публично реагира на него по доста сдържан начин, се свързва в Париж с разработването на нов преглед на ядрената позиция на САЩ.

Според Еманюел Метр, служител на Френската фондация за стратегически изследвания, основната цел на декларацията е да се изгради доверие. "Има малко новини за успехи в контрола на въоръженията. Затова е забележително, че петте ядрени сили успяха да се споразумеят за основните принципи “, заяви Метр. В изявлението ядрените сили подчертаха важността на ангажиментите за разоръжаване. Те обявиха основната си отговорност да предотвратят война помежду си. Ядрените оръжия трябва да служат изключително за "отбранителни цели, възпиране на агресия и предотвратяване на война“. На международно ниво ядрените сили "се стремят да работят с всички държави“ за постигане на крайната цел "изграждане на свят, свободен от ядрени оръжия“.

На държавите без ядрено оръжие е забранено да ги придобиват. Метр не вижда противоречие с мащабната програма за ядрена модернизация на Китай. "Поне официално Китай винаги е подчертавал, че тези оръжия няма да се използват за първи удар, а като възпиращ фактор“, отбелязва тя.

Във всеки случай Франция се стреми да подчертае важната роля на ядреното възпиране. "По този начин противопоставя отговорна позиция на исканията на неправителствените организации за незабавно разоръжаване“, смята Метр.

Френското външно министерство смята, чеДоговорът за забрана на ядрените оръжия е "далеч от реалността“. Той представлява опит на 51 държави, предимно държавите от Латинска Америка, Карибите и Африка, да "увеличат политическия натиск“ върху ядрените сили. Договорът задължава страните да се откажат от разработването, производството и изпитването на ядрени оръжия. Той също така забранява притежаването и складирането на оръжия или други ядрени взривни устройства на територията на държави.

На германска територия обаче има ядрени оръжия. Това е една от причините статутът на Германия на наблюдател да повдига въпроси. Париж посочва, че Франция и Съединените щати са съгласни, че ядреното възпиране остава незаменим инструмент. Те се надяват, че новото германско правителство ще се окаже отговорен партньор на НАТО. Призивите на лидера на фракцията на ГСДП в Бундестага Ролф Муценич "да се отървем от американското ядрено оръжие, разположено в Германия възможно най-скоро“ бяха посрещнати с неодобрение.

Новото коалиционно споразумение не се хареса и на френското правителство. Трите ядрени сили на НАТО - Франция, Великобритания и САЩ - отхвърлят Договора за забрана на ядрените оръжия. Фактът, че Германия, която разполага с ядрени оръжия на своя територия, получи статут на наблюдател, беше остро критикуван в Париж. По-важното обаче е, че в коалиционното споразумение Берлин декларира ангажимент за "поддържане на надежден възпиращ капацитет“, отбелязва Frankfurter Allgemeine.

Превод и редакция: Иван Христов