Германия ще намали наполовина военната помощ за Украйна от следващата година и десетократно от 2027 г., съобщава вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Отбелязва се, че германското правителство е въвело строги мерки за бюджетни икономии. Онези военни средства, които вече са били одобрени, ще бъдат предоставени на Украйна, но всички допълнителни искания от страна на Министерството на отбраната няма да бъдат одобрени. Твърди се, че това е било искане директно от канцлера Олаф Шолц.

Така за настоящата година Германия ще похарчи 7,48 или 8 млрд. евро за помощ на Украйна (в зависимост от метода на изчисление). Максималната планирана граница на разходите за 2025 г. е 4 млрд. За 2026 г. са планирани само 3 милиарда, а за 2027 и 2028 г. - по половин милиард. Представител на федералното правителство е заявил, че Берлин е достигнал точката, в която Германия вече не може да дава никакви обещания на Украйна: "Краят дойде. Гърнето е празно".

Според Министерството на финансите обаче ситуацията съвсем не е такава, каквато изглежда. В писмо на министъра на финансите Кристиан Линднер до FAZ от 5 август се посочва, че няма да има внезапно намаляване на действителната помощ за Украйна. Просто в бъдеще парите за въоръжаване на Украйна няма да идват от германския федерален бюджет, а от замразените активи на руската централна банка. Съюзниците на Украйна замразиха руски активи на стойност около 300 млрд. долара и наскоро решиха да използват приходите от тези активи за финансиране на заем за Киев в размер на 50 млрд. долара. Линднер сега очаква, че с тези пари Украйна ще "покрие значителна част от военните си нужди".

Въпреки това FAZ отбелязва, че решението на страните от Г-7 за използване на руските активи всъщност все още е далеч от практическо приложение и е под въпрос от правна гледна точка. Международните преговори продължават и никой от германските политици, с които журналистите от FAZ са разговаряли, не знае колко време ще отнеме, преди парите най-накрая да отидат за въоръжаване на Украйна.