Украйна все повече страда от недостиг на квалифицирана работна ръка и разрушената инфраструктура. Спадът в германската автомобилна индустрия засяга много страни в Източна Европа, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Две години и половина след началото на войната в Украйна руската икономика все още процъфтява. Русия е една от страните с най-бърз икономически растеж в Централна и Източна Европа. В четвъртък Виенският институт за международни икономически изследвания (WIIW), който е специализиран в изучаването на региона, отново ревизира нагоре икономическата си прогноза за най-голямата страна по площ в света, която е обект на западни санкции. Според прогнозата брутният вътрешен продукт на Русия, срещу която са наложени санкции, ще нарасне с почти 4% през тази година. Това е четири пъти по-бързо от средното за Европейския съюз. Очаква се растежът да се забави до 2,5% през следващата година. Русия почти не изпитва разходи по време на война: бюджетният дефицит ще бъде 1,5% от БВП тази година и ще падне до 1% през 2025 г., според WIIW.

За разлика от това, икономиката на Украйна, която се сви с почти една трета през 2022 г. през първата година на войната, едва постига целите си. Ръстът на брутния вътрешен продукт се очаква да бъде 2,7% през тази година и 3,3% през следващата година. С мобилизирането на допълнителен военен персонал страната все повече се сблъсква с недостиг на квалифицирани работници и системно унищожаване на енергийната си инфраструктура. "През зимата на Украйна може да липсва около една трета от необходимата електроенергия“, посочва Олга Пиндюк, икономист в WIIW, при представянето на есенната прогноза. Поради високите военни разходи страната може да се финансира само чрез западна помощ. През следващата година новият дълг вероятно ще бъде около 16% от БВП. От друга страна, западната военна помощ ще донесе икономически ползи на самите западни страни. "Всички пари, които Съединените щати харчат за отбраната на Украйна, остават в Америка“.

Последствията от военните действия ще бъдат опустошителни за самата Украйна, но за региона икономическите последици ще бъдат незначителни, казва Ричард Гривсън, заместник-директор на WIIW. Институтът допуска, че военните действия в Украйна ще продължат поне до 2026 г. Предполагаме, че Китай ще продължи да подкрепя Русия, а САЩ ще продължат да подкрепят Украйна. Това може да се промени, ако Доналд Тръмп спечели изборите, правейки поражението на Украйна по-вероятно и възпрепятствайки разполагането на силите на западния военен съюз на НАТО в Европа. Това от своя страна ще изплаши инвеститорите.

Поради факта, че Русия наскоро затегна изискванията за продажба на активи на чуждестранни компании, става още по-трудно да се напусне руския пазар, обяснява експертът на WIIW за Русия Василий Астров: "Компаниите ще трябва да отпишат почти всичко. Руското правителство умишлено се опитва да убеди чуждестранните инвеститори колкото е възможно повече да останат в Русия по-дълго". Според Астров австрийската Райфайзенбанк и водещата италианска финансова институция Уникредит са системно важни банки за Русия. "Руското правителство ще направи всичко възможно тези банки да останат в Русия“.

Въпреки че някои страни в Централна и Източна Европа бяха силно засегнати от рецесията в Германия, техните икономики растат много по-бързо от тези в еврозоната. В същото време бившите комунистически страни продължават да изостават икономически.

Освен Чехия, Словакия и Унгария, Румъния също беше тясно свързана с парализираната германска индустрия. "Кризата в Германия тежи на много икономики в региона и ограничава техните перспективи за растеж“, казва Ричард Гривсън. Това се отразява и в спада на производството в автомобилната индустрия, което е от голямо значение за тези страни. например износът представлява около една трета от икономическото производство, а в Чехия, Словения и Унгария - около 15%, но забавянето на растежа на производството има ефект с отложено действие, затова според икономистите трябва да се очакват допълнителни проблеми.

В сравнение с лятната си прогноза WIIW понижи очакванията си за растеж на източните икономики на ЕС с 0,4 процентни пункта и сега прогнозира среден растеж от 2,2% и 2,9%. Това означава, че е вероятно тези страни отново да надминат значително еврозоната в рамките на две години и да продължат процеса на икономическо наваксване. Полша води сред източните страни-членки на ЕС по отношение на растеж. Ако преди това тя се възползваше от близостта си до Германия, сега икономиката й отбелязва напредък въпреки близостта си до Германия. Това отчасти се дължи на размера на полската икономика, което я прави по-устойчива, обясни Гривсън. Но първо, при новото правителство във Варшава страната получава много повече пари от еврофондовете.