Германия, Франция, Италия и Полша искат да разработят оръжие с обсег на действие над хиляда километра. Те биха могли да достигат руски цели от германска територия, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В Мадрид и Вилнюс НАТО взе новаторски решения за адаптиране на отбранителните си способности спрямо заплахата, която представлява Русия. Първо, бе приет нов модел на отбранителните сили с много повече войници в по-висока степен на готовност. След това бяха изготвени нови отбранителни планове, в които на въоръжените сили бяха възложени задачи и оперативни зони, пише германското издание.

Със срещата на върха във Вашингтон алиансът навлиза в нова фаза: плановете се усъвършенстват, упражняват се маневри и те се подкрепят от реални военни способности. "Ако сега погледнете силите, които са ни предоставени, можете да видите къде са били пропуските ни", така описва стратегията на НАТО високопоставен служител.

Според германското издание министрите на отбраната на четирите страни са подписали декларация за намерение за разработване на високоточни оръжия с голям обсег в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон . Но засега документът съдържа само общи позиции.