Фабриките в еврозоната завършиха 2023 г. на заден ход, като активността се сви през декември за 18-и пореден месец, според проучване, което даде оскъдни признаци за предстоящо силно възстановяване на икономика, която вероятно в рецесия, пише Reuters.

Окончателният индекс на производствените мениджъри по покупки (PMI) на HCOB в еврозоната, съставен от S&P Global, наистина се повиши до 44,4 през декември от 44,2 през ноември, но остана твърдо под марката 50, разделяща растежа на дейността от свиването.

Предварителната оценка беше за липса на промяна от ноември.

Индексът, измерващ продукцията, която се вписва в съставния PMI, който трябва да се очаква в четвъртък и се разглежда като добър показател за икономическото здраве, се понижи до 44,4 от окончателното отчитане през ноември от 44,6, но изпревари първоначалната оценка от 44,1.

Песимистичната тенденция сочи силно към свиване на БВП на еврозоната през последното тримесечие, заяви главният икономист на Hamburg Commercial Bank Сайръс де ла Рубия. Икономиката на блока се сви с 0,1% през третото тримесечие, показват официални данни, така че второ тримесечие на свиване би отговаряло на определението за рецесия.

"На фона на безмилостен спад в производствения сектор на еврозоната, HCOB PMI показа малко подобрение в сравнение с ноември. Това рисува мрачна картина за еврозоната и би означавало, че еврозоната е навлязла в рецесия през третото тримесечие“, казва де ла Рубия.

Еврозоната от 20 държави ще издържи на кратка и плитка зимна рецесия, установи проучване на Reuters от началото на декември.

Продължаващият спад в новите поръчки наистина намаля умерено миналия месец, но остана под 50, както беше през цялата 2023 г. Подиндексът се повиши до 42,0 от 41,5.

Част от дейността през декември беше генерирана от завършване на стари поръчки, показва индексът на натрупаната работа и предполага, че производителите не очакват неизбежен обрат, фабриките намаляват броя на служителите за седми пореден месец.