Въпреки вярата на мнозинството украинци, че Киев ще надделее във войната срещу Русия, европейците са на обратното мнение по въпроса, а най-скептична е България, показва ново проучване на Европейския съвет за външни отношения (ECFR), предава Politico.

Проучването, публикувано в сряда – дни преди срещата на върха на НАТО на 9-11 юли във Вашингтон – очерта нагласите към конфликта в Украйна и 14 страни от ЕС. Теренната работа беше извършена през май.

Установено е, че европейците са склонни да вярват, че Украйна няма да победи Русия на бойното поле, като приблизително една трета до половината от анкетираните вярват, че войната ще приключи чрез преговори, а до 31 процента (Гърция) виждат победата на Русия като най-вероятна. От анкетираните държави от ЕС само в Естония победата на Украйна е преобладаващото мнение (38 процента).

Напротив, мнозинството от украинците (58 процента) остават уверени, че техните войски могат да спечелят и че могат да продължат да разчитат на подкрепата на своите международни съюзници. Само 1% от украинците вярват, че Русия ще спечели войната, докато 30% виждат споразумение чрез преговори като най-вероятния резултат.

Проучването също така установи значителни различия в мненията между страните от ЕС за това как да подкрепят отбраната на Украйна и за присъединяването на Киев към ЕС и НАТО.

Лидерите на НАТО "едва ли ще намерят вътрешна подкрепа за разполагане на войски“ сред населението на страните членки, разкриват констатациите (резултатите за страните варират от 4 процента до 22 процента в полза).

Що се отнася до разходите за отбрана, данните показват, че повечето държави са против увеличаването на вноските си - с изключение на Полша (където 53 процента подкрепят увеличаване на разходите за отбрана), Естония (45 процента), Швеция (41 процента) и Германия (40 процента).

Повечето европейци обаче все още подкрепят участието във войната по други начини — като предоставяне на техническа помощ и увеличаване на доставките на оръжия и боеприпаси.

Само в България, Гърция и Италия по-голямата част от населението - съответно 63 процента, 54 процента и 53 процента - смятат увеличаването на доставките на боеприпаси и оръжия за Украйна за "лоша идея".

Европейците също са разделени относно ползите от приемането на Украйна в ЕС. Най-подкрепящите страни са Португалия, Естония, Швеция, Испания и Полша, а най-скептичните са Германия, България, Чехия и Франция.

Сред украинците почти две трети (64 процента) вярват, че членството в ЕС е толкова важно, колкото членството в НАТО за бъдещето на страната им.

Украйна кандидатства за членство в блока през февруари 2022 г. и получи статут на кандидат за ЕС през юни същата година. Преди около седмица, на 25 юни, ЕС започна официални преговори за присъединяване както с Украйна, така и с Молдова.