Срещата на върха на Европейския съвет обяви фактическо спиране на присъединяването на Грузия към Европейския съюз. Това се посочва в документ, публикуван на сайта на Европейския съвет, предава УНИАН.

Отбелязва се, че Европейският съвет потвърждава готовността на ЕС да подкрепи грузинския народ по европейския му път. В същото време отново се изразява "сериозна загриженост“ относно начина на действие на грузинското правителство, който противоречи на ценностите и принципите, на които се основава Европейският съюз.

"Европейският съвет припомня, че подобен курс застрашава европейския път на Грузия и де факто спира процеса на присъединяване към ЕС. Той призовава Грузия да извърши демократични, всеобхватни и устойчиви реформи в съответствие с основните принципи на европейската интеграция. Европейският съвет ще продължи да следи отблизо ситуацията с развитието“, се казва в документа.

Освен това Европейският съвет очаква предстоящите парламентарни избори в Грузия да бъдат свободни и честни и да се проведат в съответствие с международните стандарти и с безпрепятствен достъп за международни и национални наблюдатели на изборите.

"Европейският съвет потвърждава непоколебимата подкрепа на Европейския съюз за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници. Той подчертава продължаващия ангажимент на Европейския съюз за мирно разрешаване на конфликта и неговата политика на непризнаване и въвличане“, се допълва в документа.