Компанията Google ще трябва да плати глоба от 2,4 милиарда евро, наложена от Европейската комисия през 2017 година. Европейският съд в Люксембург потвърди съответното решение на предишната инстанция - Европейския съд с обща юрисдикция, отбелязва вестник BILD.

Глобата бе наложена, тъй като Google e поставиl собствената си услуга за сравнение на цените на върха на резултатите от търсене и по този начин e злоупотребила с господстващото си положение на пазара. Google поставя собствения си продукт, Google Shopping, на върха на резултатите от търсенето от години, а своите конкуренти - на най-долните позиции. Глобата, платена от Google, ще отиде директно в бюджета на ЕС.

Албрехт фон Зонтаг, основател на германската услуга за сравнение на цените idealo, коментира за BILD: "Основните щети са нанесени на потребителите - според експерти те са надплатили средно с повече от 10%. Google умишлено насочва нищо неподозиращите потребители към по-скъпи оферти“.

Сега idealo планира да заведе иск за щети на стойност няколко милиарда евро. "Днешното решение законно потвърждава, че Google съзнателно ни е нанесъл щети. Това е чудесна отправна точка за съдебни спорове за обезщетение“, допълни Зонтаг.

В отделно решение Съдът даде окончателно одобрение на решението на Европейската комисия да събере 13 милиарда евро неплатени данъци от Apple в Ирландия, става ясно от прессъобщение на институцията.

"Съдът стигна до окончателна присъда по този спор, потвърждавайки решението на Европейската комисия от 2016 година: Ирландия е предоставила на Apple незаконна помощ, която трябва да бъде върната на държавата“, се казва в документа.