Европейският парламент отхвърли предложение на десницата за обсъждане на опита за убийство на Доналд Тръмп и нарастващото политическо насилие и вместо това гласува декларация в подкрепа на Украйна, пише европейската редакция на Politico.

Групата Патриоти за Европа поиска дебат относно стрелбата по Тръмп и призова за резолюция, осъждаща насилието. Предложението беше отхвърлено с 337 гласа "против", 119 "за" и 15 "въздържал се".

Друга дясна група, Европа на суверенните нации, гласува в подкрепа, както и твърдо дясната група на Европейските консерватори и реформисти, която включва евродепутатите на италианския премиер Джорджия Мелони.

"Днес в Европейския парламент Патриотите за Европа предложиха да има дебат относно опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и нарастването на политическото насилие в Европа, но традиционните групи отхвърлиха това“, пише групата Патриоти в публикация на социална медия.

Патриоти за Европа беше създадена миналия месец и е третата по големина група в Европейския парламент. Тя е дом на евродепутати, принадлежащи към партиите на Виктор Орбан и Марин Льо Пен.

Дясноцентристката Европейска народна партия, социалистите и демократите, либералната Обнови Европа, Зелените и Левицата гласуваха против обсъждането на опита за убийство. Тези групи отхвърлят предложенията за дебат и оправдават това с така наречения cordon sanitaire, който трябва да държи десните извън политическия дебат.

"Няма да дадем трибуна на враговете на демокрацията, вярваме, че санитарният кордон е необходим за всички крайнодесни групи в парламента, за да им попречим да направят антидемократични позиции мейнстрийм“, заяви съпредседателят на групата на левицата Мартин Ширдеван пред POLITICO.

"Имахме споразумение между политическите групи да не добавяме никакъв дебат към това пленарно заседание освен подкрепата за Украйна“, заяви говорител на ЕНП пред POLITICO.

"Ляволибералното мнозинство в Европейския парламент... не иска да осъди опита за убийство на Доналд Тръмп“, написа в социалните медии след вота първият вицепрезидент на групата Кинга Гал, евродепутат от партията Фидес на Орбан. "Те отказват да говорят за насилието, извършено срещу патриотични политици“.

Белгийският евродепутат и член на Патриотите Том Вандендрише също изрази възмущение от отхвърленото предложение, наричайки го "лицемерие“.

"Негодуванието срещу атаките срещу демокрацията изглежда доста избирателно в Европейския парламент“, посочи той.