На 21 март в Брюксел започва двудневна среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени доставките на оръжие за Украйна.

Пресслужбата на Европейския съвет информира, че на срещата на 21-22 март лидерите на ЕС ще обсъдят продължаващата подкрепа за Украйна, въпроси на сигурността и отбраната, както и ситуацията в Близкия изток, въпроси на разширяването, международни отношения, миграция и селско стопанство.

По отношение на сигурността и отбраната те ще говорят по-специално за повишаване на европейската отбранителна готовност, начини за укрепване на технологичната и индустриална база за отбранителната индустрия в ЕС, стъпки за повишаване на устойчивостта и конкурентоспособността на европейската отбранителна индустрия.

Въз основа на презентацията на Комисията лидерите трябва да обсъдят Европейската стратегия за отбранителна промишленост и Европейската програма за отбранителна промишленост.

По отношение на разширяването ще се говори за напредъка на Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина - и трите страни вече имат статут на кандидати и очакват започване на преговори.

Според съобщения в медиите лидерите на ЕС на тази среща едва ли ще вземат решение за използване на милиарди евро приходи от замразени руски финансови активи за закупуване на оръжия за Украйна.

Европейската комисия вече направи съответно предложение. Предложението е да се използват печалбите от активи, държани в Европа, а не самите активи. Това може да донесе около 3 милиарда евро годишно.