Европейската комисия изготви доклад за напредъка, постигнат от Украйна и други страни кандидатки за присъединяване към ЕС. В него тя препоръчва започване на преговори за присъединяване на Киев към Европейския съюз, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на годишния доклад на ЕК за разширяването.

В началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски подписа заявление за присъединяване на Украйна към Европейския съюз по специална процедура. Това се случи на 28 февруари 2022 г.

След което в най-кратки срокове Украйна попълни две части от въпросника на Европейската комисия за оценка на възможността за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС.

Още на 8 юни миналата година Европейският парламент одобри резолюция в подкрепа на предоставянето на кандидатура на Украйна, а на 17 юни Европейската комисия излезе с положително заключение за статута и постави седем искания.

Впоследствие Европейският съвет на 23 юни 2022 г. предостави на Украйна статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз. Това решение беше подкрепено единодушно от всички лидери на блока.

Следващата стъпка по пътя на Украйна към ЕС е препоръка за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, както се обсъжда днес в годишния доклад на ЕК.

Трябва да се подчертае, че този етап по отношение на започването на преговори далеч не е завършен. В крайна сметка държавите-членки на ЕС все още трябва да вземат официално решение през декември тази година.

Украинските власти многократно са заявявали, че очакват преговорите да започнат преди края на 2023 г. За целта Киев трябва да изпълни седем препоръки на Европейската комисия.

Заедно със статута на кандидат за членство в ЕС, Украйна получи списък от условия, които трябва да бъдат изпълнени за по-нататъшен напредък по пътя на европейската интеграция, а именно:

реформа на Конституционния съд според препоръките на Венецианската комисия;

продължаване на реформите в съдебната система;                                            

засилване на борбата с корупцията, назначаване на нов ръководител на САПО и нов директор на НАБУ;

приемане на закон срещу изпирането на пари;

въплъщение на антиолигархичния закон;

въвеждане на независим медиен регулатор, хармонизиране на законодателството за аудиовизуалните медийни услуги с европейското законодателство;

завършване на реформата на законодателството за националните малцинства.

Още през септември тази година премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви, че на правителствено ниво Украйна е завършила напълно изпълнението на всичките седем препоръки на ЕС, чието мнение не съвпада напълно с оценките на блока.

Така на 22 юни еврокомисарят Оливер Вархели съобщи, че Украйна е изпълнила две от седемте препоръки за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Той класифицира останалите като "в процес на изпълнение“.

В същото време вчера медиите съобщиха, че Европейската комисия смята за напълно изпълнени четири от седемте критерия Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС. Имаше коментари относно борбата с корупцията, политиката за националните малцинства и ограничаването на влиянието на олигарсите.

В същото време Bloomberg, позовавайки се на източници, пише, че ЕК може да препоръча започване на официални преговори с Украйна само след като тя завърши всички реформи и предприеме стъпки по законодателството по отношение на националните малцинства, борбата с корупцията, както и деолигархизацията и лобирането.

След кандидатстване следва етап на преговори между страната кандидат и членовете на Европейския съюз. Дискусията е разделена на десетки секции, свързани с основните закони, права и отговорности, които обединяват всички участници в блока.

Само след тяхното последователно съгласуване и провеждане на реформи е възможно сключването на договор за членство. Документът трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС, отделно от парламентите на всяка страна от Европейския съюз и с мнозинство от гласовете на Европейския парламент.

Трябва да се отбележи, че често процесът на присъединяване се проточва от няколко години до десетилетия.

Вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина наскоро сподели своя амбициозен план за присъединяване към ЕС. Според нея Украйна може да се присъедини към Европейския съюз до две години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е по-предпазлива в оценките си, като заяви, че няма ясни срокове за членството на Украйна.

В същото време председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи Западните Балкани и страните членки на ЕС да бъдат готови за разширяването на блока до 2030 г.