Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е заявил пред репортери при пристигането си на срещата на върха на Европейската политическа общност (ЕПО), че днешната среща "ще бъде повод да приближим европейския континент към общите цели", предаде The Guardian.

Запитан за подкрепата на САЩ за Киев, Мишел е заявил, че Джо Байдън е уверил европейския лидер в своя ангажимент.

"Усещаме, че неговото лично лидерство, неговият личен ангажимент да гарантира, че Съединените щати ще подкрепят Украйна в дългосрочен план, ще помогне на Украйна."

"Работим в много тясно сътрудничество", е заявил той, като е отбелязал, че Европа работи за одобряването на допълнителен пакет от помощ за Киев. "Наш дълг е да подкрепим Украйна", е коментирал Мишел.

Запитан за ситуацията в Нагорни Карабах, Мишел е заявил, че "е шокиран от настъплението на Азербайджан и че трябва да се изясни взаимното признаване на териториалната цялост. Необходимо е също така да се предостави хуманитарна помощ на бежанците в Армения", каза той.

"Подкрепям това сближаване между Армения и Европейския съюз", е допълнил той и е добавил: "Армения се нуждае от нашата подкрепа."

Ръководителят на Съвета също така заяви, че ще се проведе среща с лидерите на Германия, Франция и Армения, въпреки решението на Азербайджан да не участва в срещата на върха в Гранада.