Европа може да се отдалечи от изкопаемите горива и да създаде самодостатъчен енергиен сектор до 2040 година, като вложи около два трилиона евро в производството на слънчева и вятърна енергия, както и от други възобновяеми източници, показва изследване, цитирано от Reuters.

В доклада, изготвен от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата, се твърди, че за постигането на тази цел континентът ще се нуждае от годишни инвестиции от 140 милиарда евро до 2030 година и 100 милиарда годишно през следващите десет години.

По-голямата част от средствата ще са необходими за разширяване на съоръженията за производство на вятърната енергия на сушата, но слънчевите, водородните и геотермалните ресурси ще бъдат допълнителни източници в стратегията за задоволяване на нуждите на Европа от електроенергия изцяло от възобновяеми източници до 2030 година.

Според проучването ще са необходими още десет години, за да се преобразува цялата енергийна система, включително за отопление, което в момента работи на петрол или газ, към възобновяеми енергийни източници.

"Тези цифри са значителни, но е важно да се помни, че европейските страни са похарчили допълнителни 792 милиарда евро миналата година само за системата на статуквото, за да защитят потребителите от въздействието на енергийната криза, причинена от инвазията на Русия в Украйна“, се казва още в доклада.

Миналия месец европейските депутати финализираха правно обвързващи цели за по-бързо разширяване на възобновяемата енергия през това десетилетие, централна част от плановете на Европа за ограничаване на изменението на климата и прехода от изкопаеми горива.

Законът повишава целите на ЕС за възобновяема енергия, като изисква 42,5% от енергията в ЕС да бъде възобновяема до 2030 г., заменяйки предишната цел от 32%.

Проучването казва, че доставките на възобновяема енергия ще трябва да нарастват с 20% годишно, за да отговорят на очакваното търсене на електроенергия до 2030 година.