Европейските газови хранилища са пълни и регионалното търсене спада до нива, невиждани от началото на 80-те години на миналия век. Цените обаче остават високи до небесата, като наскоро достигнаха осеммесечен връх, подчертава Bloomberg.

Отбелязва се, че обемът природен газ сега изглежда достатъчен. Ако възникне нещо неочаквано, като например застудяване или прекъсване на доставките от Русия, той обаче няма да стигне. И никой не може да гарантира, че това няма да се случи.

"Разглеждайки количеството газ, което Европа е изпомпвала в подземните хранилища за използване през зимата на 2024-2025 година, всичко изглежда добре, като капацитетът за съхранение е достигнал 90% от общия към 19 август, 10 седмици преди официалния краен срок от 1 ноември. На теория това би трябвало да е достатъчно, за да смекчи сезонното увеличение на търсенето, но ако се вгледаме по-отблизо, има причини за предпазливост“, се казва в статията.

Първата причина е, че голяма част от запасяването е извършено много рано през пролетта в резултат на над средните температури миналата зима. Оттогава излишъкът започна да намалява, тъй като Европа не успя да привлече товари с втечнен природен газ (ВПГ) със същото темпо, както през 2022 и 2023 година, Предимството на ВПГ е, че газът се преохлажда и се обработва за товарене на танкери. Европа може да го купува от всяка точка на света, компенсирайки загубата на доставки на руски тръбопроводен газ.

Европа закупи много ВПГ през предходните две години, изпреварвайки азиатските вносители и възползвайки се от по-ниското търсене в Китай. Но тази година Европа е изправена пред по-сериозна конкуренция. В резултат на това европейският внос на ВПГ това лято бе с 15%-25% под нивата за същите периоди през предходните две години.

Второ, Европа влезе в предишните две зими с поне няколко десетки кораба за ВПГ газ край бреговете си, служещи като допълнителни съоръжения за съхранение. Малко вероятно е регионът да черпи от тези плаващи резерви тази зима, като се има предвид, че арбитражът между азиатските и европейските цени на втечнен природен газ досега предпочита потоците на изток пред потоците на запад, пишат авторите.

Отбелязва се, че Европа ще има достатъчно газ, ако всичко върви по план. Ако зимата е нормална или дори по-топла от обикновено и нищо "не се счупи“, тогава текущите доставки ще бъдат достатъчни. При този сценарий европейските цени на природния газ може да паднат значително до Коледа или началото на януари, когато една трета от сезона ще приключи. В момента европейските цени на газа са 40 евро за MWh, като може да паднат до 30-25 евро.

Какво може да се обърка

Първо, времето може да се влоши. През последните две години феноменът Ел Ниньо, който доведе до повишаване на глобалните температури, спомогна за намаляване на въздействието на енергийната криза на континента. Но метеоролозите казват, че обратната метеорологична тенденция, наречена Ла Ниня, вероятно ще доминира от октомври или ноември. Ако е така, Европа може да се изправи пред нормална или дори по-студена зима.

Втората заплаха идва от Русия. Европа все още купува руски природен газ, особено чрез тръбопровода, който минава през Украйна. Австрия, Словакия, Унгария и Италия все още са до голяма степен зависими от Москва за доставки на газ. Не е известно дали този поток ще продължи, когато ключов договор за транзит на газ през Украйна изтече в края на 2024 година.

"Отстранете този обем газ и настоящите европейски газови резерви вече няма да изглеждат достатъчни... Ако всичко върви добре, Европа ще има много газ и при този сценарий цените трябва да паднат преди Коледа. Но това няма да е достатъчно, ако нещата се развият другояче“, обобщава агенцията.