Ще бъдем потърпевши, но да може да бъдем поне пропорционално потърпевши. Това каза за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ евродепутата Петър Витанов, ръководител на делегацията на БСП в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Националния съвет на партията.

"Смятам, че сега нашето правителство има всички основания да поиска подкрепа и солидарност и в ситуацията с енергийното ембарго, защото държавите, които ще страдат от налагането на енергийно ембарго ще страдат непропорционално. За едни то ще се отрази много тежко, за други – не толкова. България по силата на географията ще бъде от най-тежко пострадалите. Първо, защото е една от държавите, които е най-близко до конфликта, второ, защото разчитаме основно на руски енергийни източници. Затова смятам, че има възможност да се потърси европейската солидарност и спрямо България“, обясни Витанов.

Той припомни, че Португалия лесно може да се откаже от руския газ и от руския петрол, защото е на другия край на континента и не използва руските суровини. Докато за страни като Чехия, Словакия, България, които са на източната граница на Европейския съюз, е много трудно, коментира той.

Според евродепутата от ситуацията с Украйна тези, които ще бъдат най-потърпевши, каквото и да се случи, са безспорно украинците. "Другият, които ще бъдат много пострадал, е Русия. "В Украйна градовете са разрушени, една голяма част от хората са напуснали пределите на своята родина. Ще отнеме десетилетия, ако изобщо е възможно, почти всички от тях да се върнат, да се възстановят градовете, инфраструктурата и нормалния начин на живот. Каквото и да се случи, Украйна страда. Страда също и Русия, която е поставена в икономическа изолация, страдат обикновените руснаци, които нямат нищо общо с управляващия режим там. И това също не е хубаво, защото това са 100 милиона души. Русия е изолирана, тя е в икономическа блокада от Запада, което няма как да не повлияе върху живота на тези хора“, коментира той.

Според него третите, които наистина страдат, са европейските граждани. "Виждате по какъв начин отношенията с Русия, която е основен източник на суровини, въздействат върху живота на средния европеец. Вие виждате каква е инфлацията, какви са цените на енергоизточниците, обедняването, което се случва в Европа. Т.е. тези, които наистина страдат, са европейските граждани“, смята той.

По думите му пътят към присъединяване към Европейския съюз и към тези ценности, които се изповядват в него, не е розов. "Той носи съответните негативи със себе си, но е правилен. По отношение на онези, които вече сме вътре – дава икономическа сигурност, съществена възможност за солидарност, от която може и България да се възползва“, смята Витанов.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение"