Бурята "Юнис" продължи да вилнее в Северозападна Европа в събота сутринта, като все още се очакват силни пориви по крайбрежието на Германия. Тя вече е причинила най-малко 13 смъртни случая и е оставила след себе си значителни имуществени щети, както и широкообхватни прекъсвания на тока, предава Euronews.

След като се разви над Ирландия, бурята премина в петък над част от Обединеното кралство, след това през Северна Франция и страните от Бенелюкс, преди да продължи маршрута си към Дания и Германия - където в голяма част от северната част на страната беше обявен червен код за опасно време.

Предупреждавайки за пориви на вятъра от над 100 км/ч, германските метеорологични служби заявиха, че съществува риск от изкоренени дървета, паднали клони или повредени покриви - и че хората трябва да избягват да излизат на открито.

"По-специално, моля, стойте далеч от сгради, дървета, скелета и високоволтови линии. Ако е възможно, избягвайте да оставате на открито“, призоваха германските метеоролози.

Стотици полети, влакове и фериботи бяха отменени в Северозападна Европа, след като бурята "Юнис" премина по-малко от 48 часа след бурята "Дъдли", при която загинаха най-малко шестима души в Полша и Германия.

От 13 смъртни случая, регистрирани заради "Юнис", по два са в Полша и Германия, четири в Нидерландия, три в Англия и по един в Белгия, както и в Ирландия. Много от тези смъртни случаи се дължат на падане на дървета върху превозни средства.

В Нидерландия, в столицата Хага, десетки къщи бяха евакуирани поради опасения, че камбанарията на църква може да се срути. Движението по нидерландската железопътна мрежа беше нарушено и влаковете по линията Амстердам-Брюксел бяха спрени, като възобновяването се очаква следобед според говорител на жп компания.

В северната част на Франция са регистрирани около тридесет наранявания при пътни произшествия, свързани с вятъра или поради падащи материали. Около 75 000 домове останаха без ток в събота сутринта и някои регионални железопътни връзки бяха прекъснати.

Силните пориви на вятъра, съчетани с приливи и отливи, предизвикаха страх от наводнения, особено след като се очакваха силни дъждове.

Движението на фериботите през Ламанша беше прекъснато, стотици полети бяха отменени в петък, засегнат бе автомобилният и железопътният транспорт. Вълни, понякога надвишаващи девет метра, са регистрирани в западния френски регион Бретан, докато поривите на вятъра на местно ниво достигат 176 kmh при нос Грис-Нез на север.

Близо 200 000 домове в Полша са останали без ток, според местните власти движението по няколко железопътни линии е спряно.

Безпрецедентен порив от 196 км/ч беше регистриран на британския остров Уайт, докато на други места във вътрешността на Англия, включително на лондонското летище Хийтроу, бяха измерени пориви на вятъра от 110 км/ч

Британската метеорологична служба е обявила червен код за Южен Уелс и Южна Англия, включително Лондон. Това е първият път, когато британската столица достига това ниво на опасно време от създаването на тази система през 2011 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков