Президентът Джо Байдън разговаря с украинския лидер Владимир Зеленски, два дни след като заяви, че САЩ ще играят по-голяма роля в преговорите за прекратяване на конфликта между Украйна и Русия, информира Euronews.

Байдън разговаря със Зеленски два дни след видеоконференция с руския президент Владимир Путин, по време на която Путин очерта притесненията си относно кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО, а Байдън предположи, че Вашингтон може да се присъедини към европейските усилия , за да помогне за прекратяване на териториалния спор между двете страни.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя сепаратистките бунтовници в региона на Донбас, които изградиха полуавтономни територии около градовете Донецк и Луганск. Граничещи с Русия, и двете територии са дом на рускоезичното малцинство в Украйна.

През последните седмици американското разузнаване съобщи за голямо струпване на войски на границата на Русия с Украйна, което породи опасения, че Москва може да бъде готова да анексира тези територии, подобно на Крим.

Докато Байдън повтори обещанието си да наложи допълнителни санкции на Москва, ако тя започне някакви военни действия срещу Украйна по време на разговора, служители на администрацията на Байдън казаха, че президентът може да поиска от Киев да приеме по-голяма автономия за сепаратистите в Източна Украйна.

Това може официално да даде на жителите на този регион повече правомощия по някои местни въпроси. Служителите на администрацията не споменаха за отстъпване на каквато и да е територия.

Това отразява "специалния статут", предложен за Донбас в мирно споразумение с посредничеството на ЕС през 2015 г., което никога не е било приложено и се възприема противоречиво в Украйна и в САЩ, където се разглежда като голяма отстъпка в полза на Москва и нарушение на украинските териториален суверенитет.

В изявление след разговора с Байдън Украйна каза, че Зеленски предлага "ясни предложения за деблокиране на мирния процес и е готова да ги обсъди в различни формати“.

Байдън също ще трябва да балансира с желанието на Украйна да се присъедини към НАТО. САЩ и НАТО отхвърлят исканията на Путин Русия да получи гаранции, че Украйна няма да бъде допусната до западния военен алианс.

Но висши служители на Държавния департамент са предупредили Украйна, че е малко вероятно членството в НАТО да бъде одобрено през следващото десетилетие, според източник, запознат с тези неофициални разговори, разказал за тях при условие на анонимност.

За Байдън ще бъде предизвикателство да насърчи Киев да приеме някои от фактите на терен в Източна Украйна, без да изглежда, че отстъпва на Путин – схващане, което може да насърчи руския лидер и да отприщи нова съпротива от страна на републиканците, докато популярността на Байдън е вече в упадък.

Отстъпките, които могат да бъдат поискани от Украйна може да включват мерки като разрешаване на местните власти в Донбас да контролират собственото си здравеопазване, полиция и училища, каза бившият посланик на САЩ в Киев Стивън Пфайфър.

След като разговаря със Зеленски, Байдън информира лидерите на девет страни-членки на НАТО в Източна Европа, включително три бивши съветски републики. Това е част от седмици на координация със съюзниците от НАТО за отговора на натрупването на руски войски на границата с Украйна.

Преди и след разговора си с Путин Байдън разговаря с лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Италия. Франция и Германия поеха водеща роля в посредничеството на мирното споразумение от 2015 г. между Украйна и подкрепяните от Русия бунтовници, в така наречения Нормандски формат.

"Надяваме се до петък да можем да ви кажем, да ви обявим, че имаме срещи на по-високо ниво“, каза Байдън в сряда. "Не само с нас, но и с поне четирима от нашите основни съюзници в НАТО и Русия.

Срещите ще разгледат "бъдещето на загрижеността на Русия по отношение на намеренията на НАТО и дали можем или не можем да намерим някакво решение, което да доведе до сваляне на напрежението в източната част на Украйна“, каза Байдън.

Говорейки на пресконференция в Париж в четвъртък, френският президент Еманюел Макрон защити френско-германските дипломатически усилия през последните няколко години за посредничество между Русия и Украйна, но добави, че приветства контакта на Байдън с неговите европейски съюзници.

"Нашата цел – всички ние, европейците и нашите американски партньори – е първо да бъдем на страната на Украйна, за да гарантираме нейната сигурност... и да започнем настоятелен диалог с Русия“, каза Макрон.

Запитан за необходимостта от компромиси около Украйна, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред репортери във вторник, че "украинците излязоха с конструктивни идеи за това как да придвижат дипломацията. Ние насърчаваме това."

Съгласно споразумението от 2015 г. Украйна се съгласи да промени конституцията си, за да се съобрази с "особеностите“ на двете сепаратистки републики на Донбас и да легализира техния "специален статут“. Някои анализатори казаха, че неяснотата на сделката и някои противоречиви изисквания правят нейните разпоредби на практика неизпълними.

Украйна е готова да се включи в преговори за определяне на "специален статут“, включително възможни промени, които отчитат културните и езиковите различия в нейния източен регион на Донбас, който има по-висок дял на роден руски език, е заявил източникът, запознат с неофициалните разговори между Украйна и Съединените щати.

Но Украйна би отхвърлила всяка промяна, която дава на региона фактическо право на вето върху националната политика, е заявил същия източник.

Превод и редакция: Юлиян Марков