Гръцката социалистическа партия (Движение за промяна - ПАСОК) провежда вътрешни избори в неделя (5 декември), за да избере следващия си лидер. Резултатът от гласуването може да определи дали следващото коалиционно правителство в Гърция ще се наклони наляво или надясно, пише порталът Euraktiv.

Шестима кандидати се борят за партийното ръководство, включително бившият премиер Георгиос Папандреу, евродепутатът Никос Андрулакис и депутатът Андреас Ловердос, които имат най-голяма подкрепа в анкетите. Никой от тях обаче не се очаква да спечели на първия тур, което ще наложи провеждането на балотаж.

Бившият партиен лидер Фофи Генимата почина през октомври след продължително лечение на рак.

ПАСОК е официален член на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Популярността й се срина, след като ръководеното от Папандреу правителство подписа първата спасителна програма за страната. Оттогава ПАСОК изоставя значително от управляващата дясна партия "Нова демокрация“ (част от ЕНП) и основната опозиционна лява партия СИРИЗА (част от Европейската левица).

Критиците предполагат, че идеологическата ориентация на следващия лидер на ПАСОК също ще определи бъдещите управленски съюзи и ще превърне партията в потенциален победител на бъдещи избори.

Папандреу се разглежда като съпричастен към подкрепата на левите и прогресивните политически сили, докато Ловердос е по-десен. Ловердос не признава СИРИЗА като прогресивна партия.

Междувременно евродепутатът Андрулакис не е заел ясна позиция.

Според данни, събрани от Europe Votes за Euraktiv, победата на социалдемократите на изборите в Германия и т. нар. "светофарна“ коалиция с либералите и Зелените предизвика леко увеличаване на симпатиите към други социалистически партии в целия ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков