Германия, като част от дискусията за възможни санкции срещу Русия, е свалила от разглеждане въпроса за изключване от SWIFT, съобщава порталът Euractiv, позовавайки се на дипломат в ЕС.

Въпреки че газът и петролът се разглеждат като възможен лост, един дипломат от ЕС каза, че опозицията, водена от Германия, изглежда е оттеглила от обсъждането предложение за изключване на Москва от глобалната платежна система SWIFT.

Външните министри провеждат редовна среща в Брюксел, основните теми на която са преговорите за бъдещето на сигурността на континента и настоящата ситуация около Украйна. В същото време в петък високопоставен служител на ЕС каза пред репортери, че министрите няма да обсъждат санкциите, но според събеседника на Euractiv, нови ограничения могат да бъдат въведени "до няколко дни", ако "се наложи".

Изключването от международната система за трансфер на финансова информация SWIFT редовно се споменава като един от начините за оказване на натиск върху Русия. По-рано германският министър на икономиката, вицеканцлерът Роберт Хабек каза, че това ще бъде последна мярка и призова "да не се спекулира с абстрактни санкции“.

Германският вестник Handselblatt, позовавайки се на правителствени източници, съобщи миналата седмица, че Вашингтон и Брюксел са изключили този вариант, но обсъждат целенасочени ограничения срещу руските банки.

Превод и редакция: Юлиян Марков