В неделя (17 декември) сърбите ще гласуват на предсрочни избори, които се разглеждат като опит на президента Александър Вучич и неговата популистка Сръбска прогресивна партия да си осигурят нов четиригодишен мандат, след като две масови стрелби по-рано тази година накърниха популярността им, пише Euractiv.

Общо 18 партии и съюзи се борят за подкрепата на 6,5-милионния електорат за 250 места в парламента. Прагът за влизане в парламента е 3% от гласовете. Избирателните секции ще бъдат отворени в 7:00 ч. (8:00 ч. българско време) и ще приключат в 20:00 ч. (21:00 ч. българско време).

Двете масови стрелби през май, доведоха до смъртта на 18 души, включително девет ученици от начално училище, предизвикаха улични протести, които разклатиха десетилетната власт на Вучич и неговата партия. Несъгласието се изостри от нарастващата инфлация, която през ноември достигна 8 %.

Опозиционните партии и правозащитните организации обвиняват Вучич и неговата партия в подкупване на избиратели, потискане на медийните свободи, насилие срещу опоненти, корупция и връзки с организираната престъпност. Вучич и неговите съюзници отричат тези обвинения.

Парламентарните избори на 17 декември, които са петите от 2012 г. насам, съвпадат с местния вот, който се провежда в повечето общини, столицата Белград и северната провинция Войводина.

Според неотдавнашно предизборно проучване на общественото мнение, проведено от уебсайта Nova Srpska Politicka Misao, партията на Вучич води с 39,8 % от гласовете, следвана от лявоцентристкия алианс "Сърбия срещу насилието" с 25,6 % и Социалистическата партия на отиващия си външен министър Ивица Дачич, дългогодишен коалиционен партньор на Вучич, с 8 %.

Сърбия, която е кандидат за членство в Европейския съюз, първо трябва да нормализира отношенията си с Косово - бивша провинция с преобладаващо албанско население, която обяви независимост през 2008 г. след партизанско въстание в края на 90-те години. Преговорите между Белград и Прищина, водени с посредничеството на ЕС, са в застой, а напрежението остава високо.

Сърбия трябва също така да изкорени корупцията и организираната престъпност, да либерализира икономиката и да приведе външната си политика в съответствие с тази на ЕС, включително да въведе санкции срещу Русия - традиционен съюзник на Белград - заради инвазията й в Украйна.

Първите неофициални резултати от социологическите проучвания, базирани на преброяването на гласовете в национална извадка от избирателни секции, се очакват след 21:00 ч. Екзитполовете са забранени от закона. Очаква се държавната избирателна комисия да обяви пълните резултати в следващите дни.