"Тъй като по-голямата част от руските най-модерни ракети и безпилотни самолети, изстреляни по Украйна, бяха прихванати, има съобщения, че Москва е възобновила използването на УМПК-бомби, за да нанесе максимални щети на целите, които вече са били идентифицирани от руските Военно-космически сили (ВКС), пише EurAsian Times.

На 2 януари стотици руски ракети и безпилотни самолети нанесоха удари по столицата Киев и Харков. Съобщава се, че Русия е изстреляла и залп от хиперзвуковите си ракети "Кинжал", за които се твърди, че са били прихванати и свалени от украинските системи.

Сега руските бомбардировачи се появиха отново с още една "бомба" в арсенала си.

Появиха се съобщения, че руската авиация е нанесла удари по двадесет опорни пункта на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и един командно-наблюдателен пункт, използвайки универсалните модули за планиране и корекция УМПК-500.

На 4 януари, позовавайки се на руското министерство на отбраната, държавната информационна агенция РИА Новости също съобщи, че руски изтребител бомбардировач Су-34 с помощта на авиационна бомба с универсален модул за планиране и корекция (УМПК) е унищожил украински команден и контролен център. В доклада не се посочва коя е бомбата. От миналата година обаче ВКС стреля с ФАБ-250, ФАБ-500 и дори ФАБ-1500 с модули УМПК.

От министерството обясниха, че Су-34, който е излетял заедно със Су-35, за да изпълни възложената бомбардировка, е бил оборудван с високоексплозивни бомби с УМПК, за да може самолетът да нанесе точни удари, без да навлиза в зоната на системите за ПВО.

Впоследствие руското МО публикува и видео, което показва процеса на поставяне на въздушни бомби под крилата на изтребителите бомбардировачи преди тяхното излитане. Във видеото се вижда и полетът на самолета над облаците. Накрая, кадрите запечатват момента, в който бомбата се отделя от пилона и пада върху определената цел.

"Върнахме се от бойната мисия. Получихме задачата преди излитането. В определеното време те се издигнаха като част от авиационната връзка и работиха по врага. Според данните от обективния контрол целта беше унищожена. Върнахме се нормално. Задачата беше изпълнена успешно", заявява във видеото старши пилот на авиационната ескадрила на самолети Су-34.

Веднага след като бе публикувана новината за пребазирането на бомбите УПМК-500, военните наблюдатели отбелязват, че повторното въвеждане на бомбата срещу Украйна показва безпомощността, пред която са изправени руските сили с всичките си други крилати и балистични ракети, хиперзвуковата ракета "Кинжал", заедно с безпилотните си самолети, които се прихващат от западните системи за противовъздушна отбрана, разположени от Украйна.

Военни анализатори предполагат, че използването им има за цел да заобиколи украинската мрежа за противовъздушна отбрана. Запаленият руски военен наблюдател и ветеран от индийските военновъздушни сили Виджаиндер К. Тхакур също прави много интригуващо наблюдение въз основа на видеото, публикувано от руското МО.

Тхакур заявява: "Изхождайки от перспективата от пилотската кабина, бих оценил височината на Су-34, който пуска УМПК-500, на около 9 000 метра".

На въпроса дали е устойчиво бомбардировачът Су-34 да лети на тази височина, той отговаря: "Въпреки че Су-34 е способен да лети на 9000 метра, с тежък оръжеен товар, това намалява маневреността на самолета. Намалената маневреност е приемлива в тази ситуация, тъй като самолетът остава далеч от обсега на системите за ПВО."

Той добавя: "Чрез пускане на бомби, снабдени с комплект за плъзгане и насочване дистанцията на отстояне ще бъде по-голяма, което ще позволи на самолета да остане още по-далеч от украинските ПВО."

EurAsian Times по-рано съобщи за това как МиГ-31 на ВКС е бил използван за свалянето на украинския самолет, като е използвал способността си да извършва атаки от много голяма височина. Въпреки това свалянето на Су-34 от УПМК може да се окаже интригуващо. Су-34 е модифициран и за носене на хиперзвукови ракети "Кинжал".