Руските власти изглежда са решили да пренебрегнат мащаба на проблема, който Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) им създават с операцията си в Курска област. Това мнение изрази заместник-командирът на Разузнавателния център на естонските отбранителни сили подполковник Янек Кеселман, съобщава ERR.

Според негова информация приблизително 900-1300 квадратни километра от територията на Курска област са под контрола на ВСУ и след разрушаването на мостовете през река Сейм възниква дилема пред руската армия.

"Да отстъпят подразделенията, които са потенциално изолирани, и по този начин територията ще попадне под украински контрол, или да използват ресурси, за да възстановят свързващия маршрут. И двете дилеми са трудни за разрешаване и нито едно от решенията вероятно няма да бъде лесно осъществимо за Руската федерация“, отбеляза Кеселман.

В същото време, според него, в момента руските части създават отбранителна линия на линията Рилск-Лгов-Курск.

"Явно няма смисъл ВСУ да напредват в тази посока, тъй като стратегическата дилема, пред която е изправена Русия в момента, е следната: или да спре настъплението на Донецко направление  или да признае присъствието на Украйна на територията на Курска област“, ​​обяснява Кеселман.

Според него ВСУ са принудили Русия да използва в конфликта, наред с друго, наборна служба. "Въпреки че Руската федерация твърди от началото на войната, че това няма да се случи“, отбеляза той.

"За да обобщим, можем да кажем, че Руската федерация не успя да отговори адекватно на действията на Украйна в Курска област“, заключи Кеселман.