"Ефектът от унищожаването на военни складове в Русия вероятно ще настъпи след две-три седмици. Руските войски ще трябва да приоритизират действията си на фронта". Това посочва заместник-началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Естония, предава ERR.

"Успешните въздушни удари на Украйна, с които бяха унищожени складовете на руската армия, трябва да започнат да оказват влияние върху фронтовата линия още през октомври", заявява подполковник Янек Кеселман, заместник-командир на Центъра за разузнаване на отбранителните сили.

На седмичната пресконференция в Министерството на отбраната в петък (27 септември) Кеселман посочва, че се наблюдава намаляване на интензивността на атаките на руските войски - от средно 226 атаки на ден през миналата седмица до средно 155 атаки на ден през тази.

"Това все още не се дължи на резултата от проведената миналата седмица операция на Украйна, т.е. унищожаването на складове, ефектът от това събитие вероятно ще настъпи след две-три седмици", отбеляза заместник-началникът.

"Тъй като Руската федерация е загубила доста значителна част от боеприпасите си, предназначени за фронта, вероятно ще трябва да приоритизира действията си през следващите месеци", посочва Кеселман и добавя, че в тази светлина е под въпрос дали руските сили разполагат с ресурси, за да изтласкат украинските части, навлезли в руската Курска област, обратно през границата.

Кеселман отбеляза, че през тази седмица Русия е продължила бавния си напредък на направление Покровск и е достигнала изходна позиция за изолиране на селището Селидово. Въпреки че селището е малко по украинските стандарти, преди войната там са живели 22 000 души, добавя той. "Ако това селище бъде завладяно от врага, снабдяването на Покровск вероятно ще бъде нарушено", посочва той.

"В други райони активността на руските войски остава доста висока, особено в на Покровск. Освен това Руската федерация е започнала действия и в югоизточната част на Украйна", допълва Кеселман.

"Въпреки това няма промяна в общата картина на войната", обобщи ситуацията Кеселман.