Русия се готви за военна конфронтация със Запада през следващото десетилетие и може да бъде възпряна само с противодействие на струпването на въоръжени сили по границите на НАТО. Това се казва в доклад на външното разузнаване на Естония, цитиран от британския вестник The Guardian.

Все по-голям брой западни служители предупреждават за военната заплаха от Русия за страните по Източния фланг на НАТО, призовавайки Европа да се подготви чрез превъоръжаване.

Ръководителят на естонската разузнавателната служба поясни, че оценката се основава на плановете на Русия да удвои броя на силите, разположени по границата с членовете на НАТО Финландия и балтийските държави Естония, Литва и Латвия.

"Русия избра път, който е дългосрочна конфронтация... и Кремъл вероятно предвижда възможен конфликт с НАТО през следващото десетилетие или нещо такова“, заяви Каупо Розин пред репортери при публикуването на доклада за заплахите за националната сигурност на Естония.

Военна атака от страна на Русия е "много малко вероятна“ в краткосрочен план, допълни той, отчасти защото Русия трябва да задържи войски в Украйна.

"Ако не сме подготвени, вероятността [от военна руска атака] ще бъде много по-голяма, отколкото без никаква подготовка“, предупреди Розин.

Естония и другите балтийски държави увеличиха военните си разходи до над 2% от БВП, след като Русия анексира Кримския полуостров през 2014 година.