Украинските войски може да бъдат принудени да напуснат Покровск в Донецка област до края на годината. През октомври Русия може да започне контраофанзива в Курската област. Това е заявил подполковник Янек Кеселман, заместник-ръководител на разузнавателния център на естонските отбранителни сили, съобщава ERR.

Според него руските сили запазват инициативата на фронта. Средно дневно се регистрират около 167 атаки, като почти половината от тях се извършват на Донецкото направление.

"По направление на град Покровск, който е център на атаките, Русия е напреднала с около един-два километра през последната седмица, а разстоянието до покрайнините на Покровск, доколкото ни е известно, е около пет-седем км", съобщава Кеселман.

Ако интензивността на атаките не намалее, "най-вероятно до края на тази година украинските сили ще бъдат принудени да се оттеглят от Покровск" и да се преместят на нови позиции, предположи естонският разузнавач.

Кеселман обръща внимание и на превземането на Угледар от руските войски. Той отбелязва, че украинските войски са заели отбранителни позиции на около 7-8 км северно от града.

"И тъй като Украйна беше принудена да се оттегли от града, вероятно ще станем свидетели на засилване на действията на противника в този район", допълва той.

Освен това Кеселман отбелязва, че Русия придвижва свои сили към района на Курск. Според разузнаването руските войски може да се опитат да започнат контраофанзива в този район през октомври.

Руските войски се опитват да превземат изцяло Донецка област и вече се намират на 7 км от Покровск. Според началника на военната администрация Сергей Добряк около 80% от критичната инфраструктура на града е унищожена или повредена.

Според The Times руският президент Владимир Путин е "по-близо до целта си да окупира цялата Донецка и Луганска област, но превземането на Угледар едва ли ще осигури бърз напредък". Малко вероятно е да се стигне и до нападение над Покровск, пише вестникът.