Трите инцидента, довели до повреда на газопровод и два телекомуникационни кабела между Естония, Финландия и Швеция, "са свързани", е заявил естонският премиер Кая Калас, предаде Reuters.

Финландия съобщи по-рано, че е повишила оценката си на риска за сигурността на доставките на газ в резултат на повредата на тръбопровода Balticconnector между Финландия и Естония, който според оператора Gasgrid може да спре да работи до април или за по-дълго.

"Важната връзка за внос на газ няма да се използва през зимния сезон 2023/2024 за най-малко пет месеца“, се посочва в изявление на Националната агенция за спешно снабдяване (NESA) на Финландия.

Нивото на риск сега е две по тристепенната скала, заявяват от агенцията, добавяйки, че няма да е необходимо да се намесва на пазарите, за да осигури доставките на газ.

Финландската полиция, която ръководи разследването на аварията с тръбопровода, посочи плаващия под флага на Хонконг контейнеровоз NewNew Polar Bear като основен заподозрян за повредата на газопровода рано на 8 октомври.

В близост до тръбопровода е намерена голяма котва, а следователите смятат, че тръбата е била счупена, когато кораб я е влачил по морското дъно.

Два телекомуникационни кабела, свързващи Естония с Финландия и Швеция, също са повредени на 7-8 октомври. Талин разследва инцидентите с кабелите.

В случая с повредата на кабелите също се фокусира върху кораба на Хонконг и в четвъртък вечерта Калас заяви, че и трите инцидента вероятно са свързани.

"Имаме основание да смятаме, че случаите на Balticconnector и комуникационните кабели са свързани“, е заявила тя в изявление. "Нито една версия (на събитията) не може да бъде потвърдена или отречена по отношение на естонските комуникационни кабели.“

Литовският флот е разположил минен ловец, за да патрулира по ключовия подводен захранващ кабел, свързващ страната с Швеция, в отговор на инцидентите в Балтийско море, съобщи BNS в петък.

ЗЛОПОЛУКА ИЛИ САБОТАЖ?

Един от ключовите въпроси, на които следователите все още се опитват да отговорят, е дали инцидентът е случаен или умишлен.

Във Финландия високопоставен служител на отбраната е заявил пред британската агенция, че докато скъсванията на подводни кабели са доста често срещани в световен мащаб поради небрежност или лошо мореплаване, инцидентът с тръбопровода е "наистина подозрителен“ и "не е рутинен случай“.

Reuters съобщи, че два кораба, NewNew Polar Bear и плаващият под руски флаг "Севморпут", са присъствали и на трите обекта по време на повредата, според данни от MarineTraffic, доставчик на проследяване на кораби и морски анализи.

NewNew Polar Bear е плавал над кабела Естония-Швеция 133 км, преди да достигне мястото на повредата на тръбопровода. След това пресича кабела Естония-Финландия на 32 км след газопровода, според MarineTraffic.

Китай заяви, че е готов да предостави необходимата информация в съответствие с международното право. Русия отхвърли като "боклук" идеята, че е замесена.

НАТО засили патрулите си в Балтийско море след инцидентите.