На 5 октомври, руските сили са нанесли ракетен удар по село Гроза, Купянска област. Загинали са 48 души. Това съобщи ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак в Telegram, цитира РБК-Украйна.

"Руснаците са обстрелвали цивилен обект в село Гроза, област Купянск. Предварително се знае за 48 загинали. Сред тях има дете, 6-годишно момче. Известно е и за 6 ранени - включително едно дете, момиче“, написа Ермак.

"Очевидно брутално руско престъпление – ракетна атака срещу обикновен магазин за хранителни стоки. Това е умишлен терористичен акт“, коментира украинският президент Володимир Зеленски, който присъства на среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в Испания.

Зеленски подчерта, че "руският терор трябва да бъде спрян. И всички, които помагат на Руската федерация да заобиколи санкциите, са престъпници, всички, които подкрепят страната агресор, подкрепят злото".

"Русия се нуждае от този и подобни терористични атаки само с една цел: да превърне своята геноцидна агресия в нова норма за целия свят. И аз благодаря на всеки лидер, на всеки народ, който ни подкрепя в защитата на живота", добави Зеленски.