Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че Анкара ще продължи да оказва подкрепа на Киев в контекста на войната в Украйна, предава "Анадолската агенция“.

"От самото начало на конфликта ние демонстрирахме своята солидарност с Украйна, като предоставихме конкретна помощ в много области – политическа, икономическа, сигурност. Но ние бяхме и страната, която положи най-интензивни усилия за прекратяване на войната чрез преговори на база на международното право“, отбеляза Ердоган в събота в Истанбул след разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

"Ние ще продължим усилията си за уреждане. Въпреки случилото се, приятелството между Турция и Украйна се засили всестранно. Искам настоящите преговори да бъдат полезни както за нашите страни, така и за нашия регион и международната общност", добави Ердоган.

Ердоган също изрази мнение, че Украйна има право на членство в Северноатлантическия алианс.

"Винаги сме изразявали подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. <...> Украйна заслужава членство в НАТО", заяви турският лидер.

Той подчерта, че основната задача е постигането на мир между Украйна и Русия и отговори на въпрос на журналист за възможна размяна на затворници между Украйна и Русия със следните думи:

"Усилията в тази посока продължават. Днес обсъдихме тази тема с президента Зеленски, следващия месец г-н Путин също ще посети Турция, ще имаме възможност да обсъдим този въпрос.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на президента Ердоган и на турския народ за тяхната подкрепа.

"Основната тема е сигурността в нашия Черноморски регион и в Европа като цяло. Благодарен на Турция за подкрепата на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и нашата формула за мир. В основата на това е защитата на нашите страни, нашите хора и интереси“, заяви той.