Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че ще се опита да улесни парламентарната ратификация на членството на Швеция в НАТО, доколкото е възможно, но е добавил, че Стокхом все още не е предприел достатъчно действия срещу кюрдските екстремисти, предава Reuters.

Ердоган внесе законопроект за одобрение на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО в парламента за ратификация миналия месец, ход, приветстван от алианса и Стокхолм. Турция първоначално повдигна възражения като заяви, че Швеция укрива групи, които смята за терористични.

Говорейки пред репортери по време на обратен полет от Казахстан, Ердоган е съобщил, че Стокхолм е предприел някои стъпки по отношение на протестите, организирани от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и относно оръжейното ембарго върху Турция, но не и по отношение на дейностите на ПКК в Швеция.

"Нашето задължение е да внесем това в парламента на първия етап, ние го направихме“, цитира телевизия Haberturk в събота.

Ердоган също е заявил, че планираните разговори в парламента относно държавния бюджет на Турция за 2024 г. сега ще имат приоритет, което предполага, че одобрението на членството на Швеция в НАТО може да не е бързо.

"Но ние ще се опитаме да улесним работата (по ратифицирането на кандидатурата на Швеция за НАТО), доколкото е възможно. Ще се опитаме да покажем положителни усилия, доколкото можем в този момент, стига нашите колеги да подходят положително към това.“

Законопроектът трябва да бъде одобрен от комисията по външни работи на парламента преди гласуване от общото събрание. След това Ердоган ще го подпише като закон.