"Прекратяването на черноморската сделка за зърно, кoето е обявено тази седмица, би имало редица негативни последствия. Вярвам, че след като обсъдим това с Владимир Путин ще гарантираме продължаването на тази хуманитерна инициатива“. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган, добавяйки, че Турция вече работи, за да гарантира подновяването на сделката, цитира Anadolu Agency.

"Прекратяването на черноморската зърнена инициатива ще има редица (вредни) ефекти, вариращи от повишаване на глобалните цени на храните в някои региони до глад и след това нови вълни на миграция. Ние не се колебаем да поемем инициативата, за да предотвратим това“, е заявил Ердоган пред репортери.

"Вярвам, че като обсъдим въпроса в детайли с (руския президент Владимир) Путин, ще гарантираме продължаването на тази хуманитерна инициатива“, е добавил той, намеквайки за важната роля на Турция като страна в добри отношения както с Русия, така и с Украйна, което й помогна първоначално да сключи сделката заедно с ООН.

На 17 юли Русия спря участието си в сделката, която подписа миналия юли заедно с Турция, ООН и Украйна за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, спряно след началото на руско-украинската война през февруари. Но дори при подновяването на сделката през предходните месеци Москва се оплака, че руската част от споразумението не се изпълнява.

Ердоган е заявил, че Путин има очаквания от западните страни относно сделката за зърно, добавяйки: "Западните страни трябва да предприемат действия в това отношение“.

Съгласно забележителната сделка повече от 33 милиона тона зърно са изпратени от украинските пристанища, предотвратявайки глобална хранителна криза. "Продължаването на такава жизненоважна инициатива по отношение на нейните резултати е в полза на човечеството“, е заявил турския президент.

Преди Русия да обяви, че излиза от зърнената инициатива турският президент обяви, че Владимир Путин ще посети Турция. "Готвим се да приемем (руския президент Владимир) Путин в Турция през август. Ние сме на същото мнение за разширяването на черноморския зърнен коридор“, е отбелязал той.