Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща, планирана за август, може да предложи на руския си колега Владимир Путин посредничество за възобновяване на мирните преговори за Украйна и прекратяване на огъня. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник от администрацията на турския президент.

"[Турският президент Ердоган] ще предложи своето посредничество за разрешаване на конфликта, ще повтори тезата, че няма да има победители във войната и няма губещи в мирния процес <...> Анкара многократно се е застъпвала за постигане на устойчиво прекратяване на огъня възможно най-скоро и поне да се седне на масата за преговори“, споделя източникът.

Администрацията на Ердоган добави, че турският президент днес е един от малкото лидери, който се ползва с доверието на лидерите на Русия и Украйна.

Преди това ръководителят на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски Андрий Йермак заяви, че украинската делегация е провела разговори в Саудитска Арабия в Джеда с представители на повече от три дузини държави.