Президентите на Турция и Руската федерация – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, ще осбъдят създаването на нов механизъм за износ на украинско зърно през Черно море в рамките на предстоящата визата на последния в югоизточната ни съседка. Това поясни първият дипломат на Анкара Хакан Фидан в интервю за телевизионния канал A Haber, предава Reuters.

Очаква се Путин да пристигне в Турция на 12 февруари за първото по рода си посещение в страната след началото на войната в Украйна.

Фидан увери, че се полагат усилия за намиране на "нови методи“ за транспортиране на украинско зърно до световните пазари.

"Предишното споразумение за зърно работеше в рамките на определен механизъм, сега виждаме, че има възможност за преминаване към друг механизъм и се полагат усилия за конкретизиране на тази възможност“, подчерта турският външен министър, добавяйки, че Ердоган ще повдигне въпроса въпрос по време на срещата си с Путин.

По думите му някои кораби са успели да транспортират украинско зърно през Черно море дори без споразумение с Русия.

 "Искаме да изясним тази де факто (ситуация) чрез нов механизъм“, обясни дипломатът.

На 29 януари Кремъл обяви, че Путин ще посети Турция през февруари. Няколко дни по-късно стана ясно, че визитата е насрочена за 12 февруари.