Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Организацията за ислямско сътрудничество да свика извънредна среща на върха, на която да се обсъдят войната в Газа и това, което той нарече израелски атаки срещу Йерусалим, пишат Reuters и Daily Sabah.

През почивните дни Ердоган, който е яростен критик на Израел по време на войната му срещу войнствената групировка ХАМАС в Газа, призова ислямските държави да създадат съюз срещу това, което той определи като "експанзионизъм" от страна на Израел.

В реч Ердоган заявява, че Израел се е насочил към джамията Ал-Акса в Йерусалим като част от "експанзионистичния" си стремеж. Той добави, че Йерусалим и джамията, известна на евреите като Храмовия хълм, са "червена линия" за Анкара. "Това не е война между Израел и Палестина, а по-скоро е борба между експанзионистичния ционизъм и мюсюлманите, които защитават родината си. Някои ислямски държави и някои хора тук, в Турция, допускат сериозна грешка, като си затварят очите за този въпрос. Те смятат, че това е нещо, което се случва на далечно място и няма да ги засегне. Но (те трябва да знаят), че Израел няма да спре в Газа и ще насочи погледа си към друго място. Други държави в региона ще бъдат следващите. Те ще се насочат към Ливан и Сирия. Те ще се насочат към земите между Тигър и Ефрат", посочва той.

Организацията за ислямско сътрудничество има 57 държави членки и твърди, че е колективният глас на мюсюлманския свят.

"Немислимо е ОИС, чието задължение е да се грижи за каузата на Йерусалим, да остане безразлична към тези нападения. Наложително е организацията да се събере на лидерско ниво, без да губи повече време", заявява Ердоган.

Той добавя, че Турция ще се обърне към Международния съд в Хага във връзка с убийството от Израел на американката от турски произход Айсенур Езги Ейги по време на протест на Западния бряг миналата седмица.

"Ще предприемем всички законови стъпки, за да не остане кръвта ѝ по земята", каза Ердоган.

"Израелското ръководство, което е извършило геноцид, ще бъде подведено под отговорност за престъпленията, които е извършило", добавя той.