Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган повтори, че очаква руският президент Владимир Путин да посети страната през август, предава телевизионният канал TRT, като уточнява, че съответното изявление лидерът на югоизточната ни съседка е направил преди отпътуването си за срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

"Очакваме посещението му следващия месец. Ако се осъществи, тогава 100% ще обсъдим зърнения коридор и конфликта в Украйна. Не очаквам Путин да промени позицията си [по отношение на посредническите усилия на Турция]“, подчерта Ердоган.

В събота Ердоган призова Русия да удължи сделката за зърно, която изтича на 17 юли, с поне три месеца и обяви посещение на Путин в страната през август. От Кремъл подчертаха, че не са планирани телефонни разговори между двамата лидери и не е сигурно, че ще проведат среща.

Анкара разгневи Москва с решението си от 8 юли да разреши връщането в Украйна на петима командири от частта "Азов“, пленени след падането на завода "Азовстал“ в Мариупол. От Кремъл заявиха, че Анкара е нарушила споразуменията.

Сделка за зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция между Русия и Украйна през юли 2022 година, има за цел да предотврати глобална продоволствена криза, като позволи безопасното изнасяне на украинско зърно от черноморските пристанища.