Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да стартира "глобална инициатива" за разрешаване на кризата в Ивицата Газа, съобщава проправителственият вестник Hurriyet.

В рамките на заседание на Изпълнителния комитет на управляващата в Анкара "Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), проведено на 7 ноември, президентът на югоизточната ни съседка е подчертал необходимостта от скорошно прекратяване на огъня в Газа и за "предотвратяване на престъпленията, които Израел извършва в палестинския анклав“.

"Започвам нова програма, която е насочена към предотвратяване на нови престъпления срещу човечеството в Газа. Ще се обадя на всеки един от световните лидери, ще преговарям с тях и, ако е необходимо, ще се срещна с тях. Възнамерявам да стартирам съвместна глобална инициатива за Газа с лидерите, президентите и премиерите, министрите“, цитира вестникът думите на Ердоган.

Според изданието турският президент възнамерява да започне реализацията на "глобалната инициатива" след предстоящата среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Джеда (Саудитска Арабия) на 12 ноември.