Според държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоящите събития в Близкия Изток показват, че политическото решение с формирането на Палестина в границите от 1967 година и със столица в Източен Ерусалим е "неизбежно“. Съответното той заяви в рамките на пресконференция в Алжир, където е на посещение, предава телевизионният канал TRT.

"Без справедливо политическо решение на проблема е невъзможно да се постигне пълен резултат. Сега такова решение стана неизбежно, което включва създаването на палестинска държава в границите от 1967 година и със столица в Източен Ерусалим“, цитира медията думите на президента на югоизточната ни съседка.

Ердоган също повтори, че Турция смята действията на Израел в Ивицата Газа и атаките срещу цивилни цели за "варварски и военни престъпления“.

"По време на настоящите преговори ние потвърдихме, че заедно със страните от региона сме готови да участваме в прилагането на гаранционния механизъм за Палестина. При никакви обстоятелства не приемаме действията на Израел, които са военни престъпления и са се обърнали в масово наказание. Неговите атаки срещу болници, места за поклонение, училища, места, които трябва да бъдат защитени от това, и принуждаването на хората да станат бежанци.... са безсъвестни и варварски действия“, категоричен бе Ердоган.

Той посочи, че първият приоритет за Турция и нейните съюзници в региона е "постоянно прекратяване на огъня в Газа и безпрепятствено продължаващо доставяне на хуманитарна помощ“ до анклава. Според Ердоган "без спешно, справедливо политическо решение на палестинския въпрос е невъзможно да се постигне стабилност и мир в целия регион“.