През лятото на 2023 година външни сили са се опитали да подкопаят туристическия сектор в Турция. Това заяви президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган по време на реч на събитие на Съюза на турските износители и Министерството на търговията, съобщава телевизионният канал TRT Haber.

"През лятото [на 2023 г.] беше проведена кампания, свързана с външни сили за подкопаване на туризма“, увери държавният глава, отбелязвайки, че туризмът е един от най-важните източници за попълване на бюджета на страната.

Според Ердоган информационната атака срещу турския туристически сектор е започнала след думите на кандидата за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, който подчерта необходимостта от присъединяване на страната към санкциите срещу Русия. След това в редица медии извън Турция се появи информация за опасността от нови земетресения, горски пожари и рязко увеличение на цените за почивка.

Ердоган обърна внимание на факта, че към настоящия момент се правят опити за предизвикването на подобна вълна чрез спорта, визирайки скандала с отмяната на мача за Суперкупата на Турция между истанбулските клубове "Галатасарай“ и "Фенербахче“, който трябваше да се проведе в Саудитска Арабия на 29 декември. Властите в страната обаче не позволиха на играчите да влязат на терена с тениски с лика на Кемал Ататюрк и с плакати в чест на 100-годишнината на републиката.