Турция ще отправи покана към сирийския президент Башар Асад "по всяко време“ за евентуални преговори за възстановяване на отношенията между двете съседки, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Reuters.

"Ще отправим нашата покана [към Асад]; с тази покана искаме да възстановим турско-сирийските отношения на същото ниво, както в миналото. Нашата покана може да бъде отправена по всяко време“, отбеляза Ердоган според публикувано от президентството интервю от турски медии.

Турция прекъсна връзките си със Сирия през 2011 г. след избухването на сирийската гражданска война, в която тя подкрепи бунтовниците, които искат да свалят Асад.

Тя проведе няколко трансгранични военни операции срещу сирийските кюрди, които според нея заплашват националната й сигурност, и формира "зона за сигурност“ в Северна Сирия, където сега са разположени турски войски.

Говорейки пред репортери по време на полета си обратно от Берлин, Ердоган също заяви, че Анкара ще отвърне на всички положителни стъпки от Дамаск и че руският президент Владимир Путин и иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани могат да допринесат за улесняване на контакта.

"Сега стигнахме до момент, в който ако Башар Асад направи крачка към подобряване на отношенията с Турция, ние също ще покажем този подход към него“, посочи туският лидер. "Путин и иракският премиер имат подход преговорите да са в Турция. Навсякъде говорим за медиация, защо не и със съседа?“

През юни Ердоган не изключи възможна среща с Асад за съживяване на отношенията.

Сирийски официални лица обаче многократно са казвали, че всяко нормализиране на връзките може да дойде само след като Турция се съгласи да изтегли хиляди войници от контролирания от бунтовниците северозапад.