Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърдиха отново положителния климат и волята за поддържане на съществуващата рамка за деескалация в гръцко-турските отношения по време на срещата им във вторник в кулоарите на 79-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк, пише Kathimerini.

Съобщава се, че двамата лидери са наредили на министрите на външните работи Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан да започнат планирането на следващия Съвет за сътрудничество на високо равнище между Гърция и Турция, който ще бъде свикан в Анкара през януари 2025 г. въз основа на Декларацията от Атина. Предвижда се турският външен министър да посети Гърция преди края на годината като подготовка за съвета.

Според високопоставен правителствен източник от южната ни съседка Мистотакис и Ердоган, които прегледаха напредъка в политическия диалог и положителната програма, са постигнали съгласие, че мерките за изграждане на доверие работят, тъй като предлагат възможност за деескалация, когато е необходимо.

По отношение на въпроса за изключителната икономическа зона и континенталния шелф "външните министри на двете страни ще преценят кога ще могат да започнат дискусията в контекста на продължаващия политически диалог между Гърция и Турция“.

Освен това двете страни се договориха да засилят сътрудничеството си в областта на миграцията през следващите месеци, за да разбият мрежите на трафикантите, като признаха, че промяната в начина на работа на контрабандистите налага непрекъснато надграждане както на двустранното сътрудничество, така и на стратегическото управление на проблема.

За тази цел министрите на миграцията на двете страни най-вероятно ще се срещнат скоро, за да задълбочат сътрудничеството в тази област.

Мицотакис е повдигнал и кипърския въпрос пред Ердоган, като е повторил твърдите позиции на Атина и Никозия, които се основават на зачитането на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Гръцкият премиер е подчертал необходимостта от възобновяване на преговорите под егидата на ООН, за да се даде още една възможност за диалог. Според запознати източници турският президент не е реагирал на изявлението на Мицотакис по кипърския въпрос.

"Гръцката страна, която признава, че турските позиции са известни, остава оптимистична“, разкриват правителствени източници от Атина след срещата.