Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "Украйна трябва да смекчи преговорната си позиция спрямо Русия в разговорите за съживяване на Черноморската инициатива за зърно, предаде The Guardian.

"Украйна трябва най-вече да смекчи подхода си, за да е възможно да се предприемат съвместни стъпки с Русия", заяви Ердоган пред репортери заедно с Владимир Путин, след като двамата проведоха среща в Сочи.

Турция се опитва да съживи подкрепеното от ООН споразумение, което позволява безопасното преминаване на зърно от три украински черноморски пристанища.

Русия се оттегли от сделката през юли, като заяви, че собственият ѝ износ на храни и торове се сблъсква със затруднения и че украинското зърно не отива в нуждаещите се страни.

Ердоган заяви, че повече зърно трябва да бъде предназначено за Африка, а не за европейските страни.

Руският президент Владимир Путин допълни, че руското предложение за доставка на 1 млн. тона зърно на африканските държави през Турция с финансовата подкрепа на Катар не е замислено като алтернатива на сделката.

По-рано Министерството на външните работи на Руската Федерация съобщи, че страната планира да изпрати 1 милион тона зърно в Турция на намалена цена, с финансова подкрепа от Катар, за да бъде преработено в Турция и изпратено до най-нуждаещите се страни.