Предложението на Украйна за членство в НАТО не е въпрос, "с който трябва да се бърза", заявява президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за NBC News, като добавя, че отношенията между страната му и Русия се "разширяват".

Говорейки в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Ердоган отбелязва, че САЩ и другите членове на западния алианс "не искат Украйна да бъде страна членка".

"Това не са въпроси, които трябва да се прибързват", подчертава той. "И когато вземаме решения, когато взимаме решенията си, ние винаги вземаме предвид позицията на другите държави членки на НАТО, обсъждаме тези възможни въпроси около масата и съответно вземаме окончателното решение".

Коментарите му са разочароващи за украинския му колега Володимир Зеленски, който тази седмица трябва да представи плана си за победа в Белия дом.

Макар че спецификата на "плана за победа" на Зеленски е строго пазена, докато то не бъде представено на президента на САЩ Джо Байдън, според началника на президентската канцелария на Украйна, Андрий Ермак, някои от основните детайли вече са известни, включително необходимостта от бързи действия и, което е от решаващо значение, гаранция за членството на страната в НАТО.

В публикация в Telegram късно във вторник (24 септември) Зеленски заяви, че е "обсъдил прилагането на мирната формула" с Ердоган.

Но в интервюто си за NBC News турският президент "сякаш попари всякакви надежди за ускорено членство в НАТО".

По-рано Ердоган разтревожи членовете на Алианса със заплахата да наложи вето на кандидатурите на Швеция и Финландия, които изоставиха дългогодишния си статут на необвързани страни и подадоха молба за присъединяване към НАТО, малко след като Русия започна инвазията си в Украйна, разочаровайки други съюзници от НАТО, които настояваха за бързото им присъединяване.

Парламентите на всички 30 членове на НАТО трябваше да ратифицират новоприсъединилите се страни, но Ердоган блокира този ход, настоявайки скандинавската двойка да промени позицията си по отношение на кюрдските бунтовнически групи, които Турция смята за терористи. Той също така призова за екстрадиране на издирвани терористи в Турция и за премахване на ограниченията върху оръжията, наложени след военното нахлуване на страната му в Североизточна Сирия през 2019 г.

Но в крайна сметка Турция ратифицира приемането и на двете държави. Ердоган обвърза членството на Швеция в НАТО с одобрението на Конгреса на САЩ на турското искане за закупуване на 40 нови изтребителя F-16 и комплекти за модернизиране на флота на страната.

Ердоган бе критикуван от някои среди и за това, че е приел покана да участва в конференцията на БРИКС в Русия следващия месец, с което дава знак за отвореността си към блока от развиващи се страни, воден от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

"Отношенията ни с Русия са многоизмерни - политически, икономически, културни, свързани с отбранителната индустрия", коментира Ердоган. "Има много измерения, измерения там и нашата солидарност, нашето взаимодействие продължава и икономически всеки ден тези отношения се разширяват".

Уклонът на Ердоган към Москва следва години на напрегнати отношения със САЩ, тъй като Турция заема както важен географски, така и политически център между Москва и Вашингтон.

И една от линиите на разрив изглежда се разширява заради кризата в Газа.

Турският лидер е един от най-яростните критици на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, а в остра реч пред Общото събрание на ООН във вторник той бе изключително критичен към западните държави за това, че не са заели позиция срещу Израел, който според него е затвърдил насилието в Близкия изток.

Здравните служители в Газа твърдят, че повече от 41 000 души са починали в Газа, откакто Израел започна офанзивата си в анклава след терористичните атаки на ХАМАС на 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души, а палестинските бойци взеха около 250 заложници, според израелските данни.

"За съжаление, много западни държави мълчат пред Израел и никога не са заемали позиция срещу него", заявява Ердоган и допълва: "Сред съюзниците от НАТО за съжаление има много страни, които са на страната на Израел. В момента сме тук, в Съединените щати, и Съединените щати всъщност са една от тях".

Байдън, по неговите думи, "от една страна критикува Израел, а от друга страна подкрепя Израел по определени начини, сред които имаме оръжия, боеприпаси и самолетоносачът на Съединените щати изпратен в Средиземно море, за да помогне на Израел".

За разлика от САЩ и няколко други държави, които обявяват ХАМАС за терористична организация, Ердоган твърди, че не го прави, защото бойната групировка "полага усилия, за да защити родината си, и всъщност е група за съпротива, така че не мога да нарека такава група за съпротива терористична организация".

Позицията на Ердоган по отношение на Украйна, Русия и Израел подчертава сложните и предизвикателни съюзи, в които следващият американски президент ще бъде принуден да се ориентира. Но въпреки критиките си към САЩ, Ердоган настоява, че е готов да работи с всеки, който ще спечели битката за Белия дом.

"Ние управляваме държави, нации, хора и докато го правим, е невъзможно да мислим отделно", заявява той. "Американската позиция е съвсем очевидна в световен мащаб, руската позиция е съвсем очевидна в световен мащаб. И ние ще продължим да поддържаме близки отношения с всички администрации".